Hovedinnhold

Drivende godt om rovfiske

Bokanmeldelse: Eskil Engdal og Kjetil Sæther: «Jakten på Thunder»

<p>JAKTEN PÅ THUNDER: Skipene Bob Barker og Sam Simon legger seg i formasjon bak Thunder. Etter tre ukers slit har mannskapet<br/>
på Sam Simon trukket opp over 70 kilometer med ulovlige bunngarn fra Thunder. VGs anmelder mener at Kjetil Sæter og Eskil Engdals bok om jakten vil bli stående som en av årets viktigste dokumentarbøker.</p>

JAKTEN PÅ THUNDER: Skipene Bob Barker og Sam Simon legger seg i formasjon bak Thunder. Etter tre ukers slit har mannskapet
på Sam Simon trukket opp over 70 kilometer med ulovlige bunngarn fra Thunder. VGs anmelder mener at Kjetil Sæter og Eskil Engdals bok om jakten vil bli stående som en av årets viktigste dokumentarbøker.

Foto: Simon Ager
Dokumentar: Det er dokumentarisme på et høyt nivå de to forfatterne serverer i denne drivende spennende boken.

Denne saken handler om:

<p>Dokumentar</p> <p>(Vigmostad og Bjørke), Sider: 324, Pris: Kr. 379,-</p>

Dokumentar

(Vigmostad og Bjørke), Sider: 324, Pris: Kr. 379,-

I flere måneder jaktet Sea Shepherd-skipet «Bob Barker» et av verdens mest beryktede piratskip «Thunder», som var på tjuvfiske i Antarktis. Det handlet ikke bare om å stanse miljøkriminalitet av verste sort. Det lå også store pengeverdier, politisk prestisje og høy personlig risiko i potten.

Les: Her synker Thunder

Takket være de to norske Dagens Næringsliv-journalistene Eskil Engdal og Kjetil Sæter, som har fulgt historien om «Thunder» siden 2014, er denne historien blitt til et glimrende eksempel på litterær dokumentarisme av beste kvalitet.

Det er på en og samme tid en sammensatt, men også ganske enkel historie de to presenterer. For grunnmotivene er urgamle og velkjente:

Muligheten for skyhøy gevinst ved å fiske den patagonske tannfisken, en eksklusiv delikatesse som det finnes et stort svartemarked for. Utbredt korrupsjon, organisert kriminalitet, stråselskaper og bakmenn som sørger for aldri å bli tatt. «Thunder» er bare ett av flere verdenskjente piratskip som under stadig skiftende navn driver denne risikofylte, men svært lukrative, trafikken i noen av verdens mest værutsatte havområder.

<p>PIRATMANNSKAP: Fra broen på Bob Barker ser Peter Hammarstedt hvordan mannskapet på Thunder stillerseg ved rekka og banker med jernrør. Det får ham til å tenke på en bisarr teaterforestilling.</p>

PIRATMANNSKAP: Fra broen på Bob Barker ser Peter Hammarstedt hvordan mannskapet på Thunder stillerseg ved rekka og banker med jernrør. Det får ham til å tenke på en bisarr teaterforestilling.

Foto: Simon Ager

Fått med deg? Mitt liv som skurk

For den unge kapteinen på «Bob Barker» blir det litt av en besettelse å stanse «Thunder», og til å hjelpe seg har han noen av verdens mest hardbarkede miljøkrigere. Den flere måneder lange forfølgelsen ender tilsynelatende med seier for Peter Hammarstedt og hans mannskap, men likevel må de erfare at ansvaret for den kriminelle virksomheten pulveriseres foran øynene på dem.

<p>FORFATTERDUO: Dagens Næringsliv-journalistene Kjetil Sæter og Eskil Engdal.</p>

FORFATTERDUO: Dagens Næringsliv-journalistene Kjetil Sæter og Eskil Engdal.

Foto: Mikaela Berg

Det er en ganske kompleks struktur de to forfatterne har valgt. Vi følger de to båtenes ferd fra Antarktis og opp til vestkysten av Afrika, vi følger Interpols bakoperasjon underveis, vi blir tatt med på lange avstikkere blant annet til Galicia der noen av de viktigste bakmennene befinner seg og vi blir introdusert for de viktigste personenes bakgrunn og historie.

Terningkast 6: «Beste krim på lenge»

Vekslingen mellom nærblikk og overblikk kan oppleves som krevende, selv om forfatterne behersker et klassisk, korthogd og klart språk.

«Jakten på Thunder» vil uansett bli stående som et av årets viktigste bidrag til norsk dokumentarlitteratur.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok