Hovedinnhold

Klovner på revejakt

Bokanmeldelse: Christian René Wold: «Klovnejakten»

<p>GANGSTERROMAN: Christian René Wold har selv levd et liv som kriminell i Oslos underverden, og nå debuterer han med med «Klovnejakten» - en bok som nettopp handler om Olsos skurkeverden.</p>

GANGSTERROMAN: Christian René Wold har selv levd et liv som kriminell i Oslos underverden, og nå debuterer han med med «Klovnejakten» - en bok som nettopp handler om Olsos skurkeverden.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Krim: Enkel historie på grensen til det banale. Men troverdige tids- og miljøbilder retter opp det verste.

Denne saken handler om:

I Oslo tingrett foregår for tiden opprullingen av norgeshistoriens største hasjsmuglerliga, der tonnevis av stoff og millioner av kroner har vært i omløp. Det betyr med andre ord at smugling av hasj må være svært lukrativ business, i hvert fall for de proffeste.

Og det er nettopp en slik smuglerhistorie krimdebutanten Christian René Wold presenterer oss for i «Klovnejakten».

 Les intervju med Wold: Mitt liv som skurk

BOK

Christian René Wold:

«Klovnejakten»

(Aschehoug)

Sider: 427

Pris: Kr. 349,-

Historien er lagt til 2002, og de tre kriminelle typene Kiran, Gianni og Roger skal samarbeide om innføringen og salget av et stort parti hasj av aller beste kvalitet. Gianni sitter med nettverket i Stockholm der stoffet hentes fra, Kiran kjenner markedet i Oslo ut og inn og Roger skal være løpegutten. Sisteleddet ut mot forbruker, som det også heter.

Lest? Derfor nekter Jussi Adler-Olsen å lese Jo Nesbø

Om forfatteren:

Christian René Wold (44) har bakgrunn som dørvakt og deltidsskuespiller. Han er utdannet sosionom og jobber som bomiljøarbeider og miljøterapeut. «Klovnejakten» er hans første bok.

Men det er skumle typer de har med å gjøre, og snart befinner de alle tre seg i alvorlig trøbbel. Og selvsagt er lojaliteten de tre imellom ikke sterkere enn at den kan brytes ved den minste ytre påkjenning.

Det er duket for bedrag, svik og trusler av mest håndfaste slag.

Snart ny Harry Hole: Les starten på Jo Nesbøs nye Hole-bok her!

Den som nå måtte mene at hun har lest denne historien før, har sannsynligvis helt rett. Man skal nemlig lete svært nøye for å finne snev av ekte originalitet i denne boken. Intrigen er grunnleggende banal, og persontegningene beveger seg sjelden ut av det overflatiske. Dessuten stanser framdriften ganske snart opp, historien blir gående i ring og fremstår til slutt som nokså ufokusert.

Språklig sett glir det rimelig greit, selv om Christian René Wold har en heller pregløs penn. Det er ikke lett å skrive hardkokt krim, og enda vanskeligere er det å skrive lesverdige sexskildringer. Forsøkene på det siste blir mer komisk enn interessevekkende.

Fikk med deg? En norsk jentes dagbokbekjennelser

«Klovnejakten» er skrevet av en forfatter som sies å ha inngående kjennskap til både utelivet og stoffmiljøet han skildrer i boken. Sånn sett gir den interessante sosiologiske glimt av en virkelighet de færreste av oss kjenner.

Men det er likevel bare så vidt resultatet kan sies å være litterært vellykket.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok