Hovedinnhold

Bokanmeldelse: Carson McCullers «Hjertet er en ensom jeger»

Vakker klassiker fra sørstatene

<p>CELEBERT SELSKAP: Carson McCullers (i midten) gir Marilyn Monroe et kyss på kinnet under en lunsj sammen med Karen Blixen. Bildet er fra 1959.</p>

CELEBERT SELSKAP: Carson McCullers (i midten) gir Marilyn Monroe et kyss på kinnet under en lunsj sammen med Karen Blixen. Bildet er fra 1959.

Foto: Bettmann, GETTY IMAGES
Det kan da ikke slutte nå? Man opplever nesten sorg når denne lille romanens siste sider nærmer seg.

Denne saken handler om:

Men en gang tar en god bok alltid slutt. En vakker poetisk reise er over, men bildene av menneskene sitter i leseren, ikke minst sørstatsmiljøet fra slutten av 1930-tallet, som ble tegnet med slik stødig hånd og med en slik frapperende oversikt og innsikt av den pur unge Carson McCullers, utgitt i New York i juni 1940. Romanen ble en umiddelbar suksess, og den unge forfatteren ble en litterær sensasjon.

Carson McCullers var bare 23 år da hun debuterte med «Hjertet er en ensom jeger». Sannelig er dette en bok å falle i staver over – over menneskene og miljøene som tegnes opp og langsomt vokser fram i alle sine fasetter – de ulike hjemmene, familiene, splid og kjærlighet, ensomhet og avgjørende vennskap.

Få boktips og ferske bokanmeldelser her!

OM BOKEN

Carson McCullers

«Hjertet er en ensom jeger»

Oversatt av Ragnhild Eikli

Roman

Aschehoug

383 sider, 349 kroner

Leseren bringes til sørstatene i USA rett før 2. verdenskrig, i en søvnig småby der heten i den varme årstid får luften til å dirre, menneskene til å sette tempoet ned, og hendelser og hemmelig liv utspiller seg på nattestid. Rasemotsetningene er sterke, svarte hundses og får lavere lønn enn hvite, ungdom har allment lite framtidshåp, arbeidskraft utnyttes. Ja, hva lever folk egentlig av? Romanen spinnes ut over et års tid, i tre deler, i et plot som bygges opp, når klimaks og avrundes. Men det er ikke store ytre handlinger, Carson trekker leseren inn i et fascinerende menneskeunivers, der fire-fem personers indre liv følges. De er alle ensomme, men inngår i den samme kretsen.

Lyst til å lese i ferien? Få tre gode boktips her!

– Som et lite puslespill

En hovedfigur er Mr. Singer, som er døvstum og forstår alt som sies, skriver små lapper og lytter til alle de mennesker som oppsøker ham og endog får bo hos ham på rommet hans i kriser. Singers dør er åpen for alle. Men Singers hjerte ligger hos en stum gresk venn som er plassert på asyl. En annen hovedperson er ungjenta Mick Kelly som drømmer om musikk, lytter til musikk, vil så gjerne ha et piano, forsøker å lage seg en fiolin, men hennes liv er fylt av ansvar for familie og småsøsken. Men Singer som leier et rom i familiens hus lytter til hennes drømmer og støtter henne. «Biff» Brannon driver den døgnåpne New York Café– han observerer, for til kafeen kommer «alle» i småbyen, og de som søker seg mot Singer. Og så er det den ustadig selvlærte marxisten Jake Blount, som bare roer seg når han er sammen med Singer. Og den svarte legen Benedict Copeland forsøker forgjeves å få til en mobilisering av afro-amerikanerne. Singer lytter også til ham. Disse skikkelsene og deres historie og tilværelse utvikles nennsomt gjennom romanen, som et lite puslespill.

<p>SKREV GODT: VGs anmelder er begeistret for Carson McCullers bok «Hjertet er en ensom jeger». Bildet er fra 1941.</p>

SKREV GODT: VGs anmelder er begeistret for Carson McCullers bok «Hjertet er en ensom jeger». Bildet er fra 1941.

Foto:, AP

Flere store amerikanske: Matthew Thomas: «Når vi mister oss selv» - brutalt om Alzheimer

Vakker språkdrakt

Carson McCullers (1917-1967) kom fra Georgia, var en glitrende pianist, men manglet penger til å betale musikkutdanning. I stedet studerte hun litteratur og skriving på Columbia-universitetet i New York, som altså førte til denne enestående debutromanen og et større forfatterskap.

Mange søkte seg til McCullers, blant dem Isak Dinesen (Karen Blixen) som på sitt eneste New York-besøk i 1959 ønsket å møte to personer, Carson McCullers og Marilyn Monroe. Bildene fra lunsjen med de tre kvinnene er legendariske.

Legendarisk er også denne raffinerte klassikeren av en roman som det bare er å ta fatt på. «Hjertet er en ensom jeger» utkom første gang på norsk i 1945, så i 1971 og altså i 2016, nå glimrende oversatt av Ragnhild Eikli til en vakker språkdrakt med sørstatenes sleng ispedd, i en lavmælt og praktfull roman.

.

GURI HJELTNES

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok