Hovedinnhold

Krim i førstedivisjon

Roslund & Hellström: «Tre sekunder»

TREFFER BLINK: Den svenske forfatterduoen, ekskriminelle Börge Hellström (t.h.) og reporteren Anders Roslund (t.v.), leverer førsteklasses krim. Foto: Scanpix
TREFFER BLINK: Den svenske forfatterduoen, ekskriminelle Börge Hellström (t.h.) og reporteren Anders Roslund (t.v.), leverer førsteklasses krim. Foto: Scanpix
Piet Hoffmann lever en livsfarlig dobbelttilværelse.

Denne saken handler om:

(Krim. 542 sider, kr. 329,- Cappelen Damm)

På overflaten er han en småbarnsfar som driver et sikkerhetsfirma i Stockholm. I virkeligheten er firmaet eid av polsk mafia, og Hoffmann selv på vei langt, langt opp i et kriminelt hierarki der det ikke hersker noen nåde.

Særlig ikke for typer som Piet Hoffmann - som alt ni år tidligere har latt seg verve av svensk politi som informant. Under dekknavnet Paula holder han hele tiden politiet informert om hva som rører seg i den polske delen av svensk underverden. Som akkurat i det bokens handling tar til dreier seg om å overta all levering av narkotika i det såkalte lukkede markedet. Hvilket betyr: i samtlige av Sveriges lukkede anstalter. Fengslene.

Under en amfetaminhandel mister Hoffmann kontrollen over to polske torpedoer, som skyter og dreper oppkjøperen. Slik starter det hele med etterforskningen av en klassisk mafia-likvidasjon.

Ewert Grens setter i gang, fullstendig uvitende om at en av dem som har vært til stede under likvidasjonen, er en av deres egne. Men det er det naturligvis andre som vet. De sitter til og med i den samme korridoren som han selv.

FLERE BOKANMELDELSER HER 

Og da er det duket for et forrykende dobbeltløp. Det er veldig lenge siden jeg leste en så spennende bok som dette. Når Hoffmann havner i høysikkerhetsfengselet Aspås, og spiller rollen som mafiaens mann, tar dette helt av. Det er en mesterlig komponert roman!

Men jeg triller ingen sekser for spenningen i seg selv. Bokhandlene er proppfulle av spennende bøker.

Det som setter Roslund & Hellström i en klasse for seg, er en høy grad av troverdighet. Der de fleste krimforfattere laller rundt med tåpelige massemordere i skandinaviske småbyer, har dette svenske forfatterparet føttene solid plantet i moderne kriminalrealisme. De har lært leksene. De vet hva de skriver om. De kjenner de tunge gutta som sitter på de lange dommene, og politifolkene som fikk dem dit. De vet hvordan den polske amfetaminen produseres, og hvordan den bringes inn, både over landegrensene og inn i de lukkede anstaltene.

De vet at politiet selvsagt lyver, når de benekter bruk av faste informanter. Slik at de også kan benekte at de tidvis må la dem falle. Ofre dem.

«Tre sekunder» er bok nummer fem i serien om Ewert Grens og hans folk i Stockholmspolitiet. Definitivt førstedivisjon! Helt øverst på tabellen.

INGVAR AMBJØRNSEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok