Hovedinnhold

Bokanmeldelse: Jan Tennøe: «Torgersensaken. Juks satt i system»

Veldokumentert forsvarsskrift

JUS, JUKS OG BEDRAG: Jan Tennøe (t.h) får ros av VGs anmelder for sin gjennomgang av Torgersen-saken. Her med hovedpersonen selv, Fredrik Fasting Torgersen og professor og rettslig medhjelper Ståle Eskeland. Foto: Scanpix
JUS, JUKS OG BEDRAG: Jan Tennøe (t.h) får ros av VGs anmelder for sin gjennomgang av Torgersen-saken. Her med hovedpersonen selv, Fredrik Fasting Torgersen og professor og rettslig medhjelper Ståle Eskeland. Foto: Scanpix
Grundig, omfattende og veldokumentert forsvarsskrift som mer enn antyder at Fredrik Fasting Torgersen har vært offer for justismord.

Denne saken handler om:

Fredrik Fasting Torgersen er hovedperson i en av landets mest omtalte drapssaker. I 1958 ble han dømt for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen. Hun ble drept i den 7. desember 1957 i Skippergata 6 B i Oslo.

Hele tiden hevdet sin uskyld

Etter å ha sittet inne i 16 og et halvt år ble Torgersen løslatt i 1974. Han har hele tiden hevdet å være uskyldig og har begjært saken gjenopptatt flere ganger.

Advokat Jan Tennøe har vært engasjert i Fredrik Fasting Torgersen-saken fra 2004 og fra 2011 som Torgersens prosessfullmektig.

Nitid gjennomgang

Jan Tennøe: «Torgersensaken. Juks satt i system» 376 sider. Kr 149,- SpreDet Forlag
Jan Tennøe: «Torgersensaken. Juks satt i system» 376 sider. Kr 149,- SpreDet Forlag

I sin nitide gjennomgang av etterforskningen og domfellelsen fra 1958, da Torgersen ble dømt for drapet på Rigmor Johnsen, og av Gjenopptakelseskommisjonens senere avslag i 2006 og 2010, argumenterer han for at påtalemyndighet og kommisjon ikke ønsker gjenopptagelse fordi de vet at domfellelsen ikke holder vann. Og ikke bare det.

«Mafiatilstander»

I Tennøes fortelling finnes mange elementer man ikke forbinder med rettsstaten Norge, men med «mafiatilstander»:
Et «plot» konstruert av påtalemyndigheten selv; tilbakeholdelse av viktig bevismateriale; tvilsomme sakkyndige «kjøpt og betalt» av påtalemyndigheten; «helt sikre» tekniske bevis som i dag synes utdaterte; kommisjon som konkluderer uten begrunnelser; justisminister som hverken kan vurdere eller kommentere kommisjonens avslag fordi den er uavhengig, og så videre.

En kultur av uredelighet

Tennøe har undersøkt, og han liker ikke det han mener å ha funnet: en kultur av uredelighet blant involverte jurister, rettsapparat og øvrighetspersoner. «Jeg antar at boken er det krasseste angrep på norsk rettsvesen i moderne tid», skriver forfatteren, og fortsetter med at han «neppe bør være prosessfullmektig mer».

«Juks satt i system»

Dersom det han skriver medfører riktighet, at Torgersensaken virkelig er «juks satt i system», er det ikke bare betenkelig. Det er direkte skremmende.

ARNE HUGO STØLAN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok