Hovedinnhold

Bokanmeldelse: Ingar Johnsrud: «Wienerbrorskapet»

Forrykende bra

<p>DEBUTANT: Ingar Johnsrud jobber til daglig som journalist i VG. Nå debuterer han som krimforfatter, men VGs anmelder mener han innenfor sin sjanger allerede fremstår som en fullbefaren veteran.</p><p><br/></p>

DEBUTANT: Ingar Johnsrud jobber til daglig som journalist i VG. Nå debuterer han som krimforfatter, men VGs anmelder mener han innenfor sin sjanger allerede fremstår som en fullbefaren veteran.


Foto: ROBERT S. EIK, VG
Det er ganske enkelt imponerende! Ingar Johnsrud makter å blåse liv og spenning inn i en ganske så velprøvd sjanger.

Denne saken handler om:

En intrige med høyt ambisjonsnivå, et rikt persongalleri og flere tidssprang styres med stødig hånd i mål, så å si uten et eneste kjedelig øyeblikk.

Spennende, men likevel litterært trygt og velkjent.

Hovedpersonen Fredrik Beier er akkurat slik en egenrådig politihelt skal være: Upopulær blant sjefene, med en dyster personlig historie, et uryddig privatliv, en passe sær og vanskelig kompanjong samt en ny kvinnelig kollega fra PST med eksotisk bakgrunn.

Og selvsagt florerer det av profesjonelle intriger, personlige antipatier og spisse albuer på Oslo politikammer, der Beier hører hjemme.

BOK

Ingar Johnsrud: «Wienerbrorskapet, Bok 1»

Krim

Det er spart på lite i denne heidundrende krimdebuten.

444 sider

Kr. 349,-

Aschehoug

Historien begynner med den mystiske forsvinningen til en profilert politikers voksne datter. Etterforskningen leder frem til en lukket kristen sekt, og da starter også for alvor voldsspiralen å snurre.

Vi snakker om en massakre på flere av sektens menn, mens de øvrige medlemmene er sporløst borte. Sporene peker mot muslimske fundamentalister, men er ikke det i virkeligheten et blindspor?

Parallelt introduseres vi for et mildt sagt nifst menneskelig monster, med flere liv på samvittigheten. Og som om ikke det var nok, så skal vi til et brorskap av forskere og rasehygienikere i Wien før annen verdenskrig. Her legges det føringer som skal få konsekvenser for etterforskningen til Beier og hans kumpaner i nåtidens Norge. For nazistisk inspirerte groteskerier og dommedagsforventninger er slett ikke noe som bare hører fortiden til, skal det vise seg. Til slutt strekker intrigene seg helt til de innerste politiske maktsirkler.

Her spruter det både med kroppsvæsker, serum og galskap, og actionscenene sitter som pistolskudd – midt i blinken.

Først og fremst er det ren og skjær spenning som bærer boken fremover. Den er rett og slett usedvanlig godt skrevet, med en dirrende tone av undertrykt aggresjon i bunn.

Ingar Johnsrud behersker den helt avgjørende kunsten hele tiden å ta vare på fremdriften, samtidig som leseren ikke hektes av i de ganske mange og krappe handlingssvingene boken igjennom.

Et rikt og variert språk og troverdige replikker hører også med i denne formfullendte krimdebuten. Innenfor sin sjanger fremstår Johnsrud allerede som en fullbefaren veteran.

Så da er det bare å glede seg til de neste to bindene i denne varslede trilogien.

Ingar Johnsrud er ansatt som journalist i VG Helg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok