Hovedinnhold

Sitter igjen med forbausende få spørsmål

Bokanmeldelse: Helga Flatland «En moderne familie»

<p>BOKAKTUELL: Forfatter Helga Flatland.</p>

BOKAKTUELL: Forfatter Helga Flatland.

Foto: Frode Hansen, VG
Hva skjer når familieidyllen slår sprekker? Etter å ha lest Helga Flatlands nye roman, lurer jeg egentlig på overraskende lite.

Denne saken handler om:

En storfamilie fra Oslos bedre vestkant er samlet på ferie i utlandet for å feire 70 års dagen til Sverre. Under middagen kommer han og ektefellen Torill med en sjokkerende nyhet til barn og barnebarn: De skal skilles.

Hvorfor skilles nå, når de endelig skal nyte pensjonisttilværelsen sammen? Det har ikke Torill og Sverre noe godt svar på.

I «En moderne familie» følger vi livene til ekteparets voksne barn: Liv, Ellen og Håkon. De forteller sin versjon om tiden rett etter sjokket.

Her er 10 perfekte sommerbøker!

BOK

Helga Flatland

«En moderne familie»

Aschehoug

240 sider, 379 kroner. 

Liv bruker for mye tid til å forsøke å finne ut hva som gikk galt mellom foreldrene, noe som går utover både ektemannen Olaf og sine to barn. Ellen har sin egen personlige krise: Hun og kjæresten får ikke barn. Mens Håkon forblir en litt mystisk karakter helt til siste kapittel, hvor han slipper til på en fiffig måte.

Flatland fortsetter sitt prosjekt med å sette fokus på Norge i dag, som i sterke «Vingebelastning» fra 2015, hvor hun tok opp overdiagnostisering. Nå tar hun opp jaget etter selvrealisering, karriere og frihet og hva det kan gjøre med relasjonene mellom mennesker.

Bokanmeldelse «Vingebelastning»: – Utsøkt skrivekunst om å komme i ubalanse

OM FORFATTEREN

Helga Flatland (f. 1984) debuterte med romanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» i 2010, som hun ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for. Romanene «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» fra 2011 og «Det finnes ingen helhet» fra 2013 fikk også solide kritikker og utgjorde sammen med debutboken en trilogi. Hennes fjerde roman, «Vingebelastning», kom i 2015.

Flatlands store styrke ligger i troverdig karakterbygging. Jeg tror på alle menneskene hun skriver om. Men ved at historien fortelles gjennom tre ulike karakterer, der de har ulike versjoner av de samme hendelsene, fører det også til at Flatland fôrer leseren med mye informasjon på få sider. Flere ganger underveis stiller jeg meg spørsmålet: Må alt absolutt forklares? Hvorfor overlates det så lite til leseren?

Få flere ferske bokanmeldelser her!

Av søsknene er det Livs fortelling som engasjerer meg mest: Forholdet til moren. Livs rolle som den eldste i søskenflokken. Forholdet til tenåringssønnen og til ektemannen Olaf, som går til et drastisk skritt for å bli sett av henne. Derfor tror jeg «En moderne familie» ville blitt bedre med en mer tradisjonell romankomposisjon med én hovedkarakter. For når jeg er ferdiglest, sitter jeg igjen med forbausende få spørsmål.

BRYNJULF JUNG TJØNN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok