Hovedinnhold

Kjæreste eller sugardaddy?

Bokanmeldelse: Heidi Sævareid: «Bruddlinjer»

<p>3 X BRAGENOMINERT: Heidi Sævareid (f.1984) er nominert til Brageprisen for alle sine tre tidligere ungdomsromaner, sist med romanen «Slagside» (2016). Hun er kjent for å gå langt i researchen til sine romaner, og denne gangen har hun oppsøkt et heksemiljø i Bristol.</p>

3 X BRAGENOMINERT: Heidi Sævareid (f.1984) er nominert til Brageprisen for alle sine tre tidligere ungdomsromaner, sist med romanen «Slagside» (2016). Hun er kjent for å gå langt i researchen til sine romaner, og denne gangen har hun oppsøkt et heksemiljø i Bristol.

Foto: Ingrid Pop
UNGDOMSROMAN: Er unge Hedda den ømme, usikre kjæresten til rike, vellykkede og dobbelt så gamle Ulf – eller er hun hans sugarbabe?

Denne saken handler om:

Identitet er et av de eksistensielle temaene som Heidi Sævareid utforsker i romanen «Bruddlinjer». For hvem er vi – innerst inne? Kjenner vi oss selv godt nok til å vite svaret?

Hovedpersonen Hedda er en ung kvinne som bor i kollektiv og som nettopp har fått avslag fra et college i London. Hun er fascinert av okkultisme, wicca, tarot og tilværelsens mystiske sider – og er kjæreste med forretningsmannen Ulf «på nærmere 40».

Fått med deg? Bragepris-nominasjonene: Vagina-bok kan vinne

Fått med deg? Bokhandlerpris-nominasjonene: Årets ti beste bøker, ifølge bokhandlerne

Ungdomsroman

Forfatter: Heidi Sævareid

Tittel: «Bruddlinjer»

Forlag: Gyldendal

Sider: 303

Pris: 289,-

Men hvem er hun – egentlig? Hvordan skal hun (og vi lesere) forstå det nølende forholdet hennes til Ulf? Er hun virkelig kjæresten hans – eller er hun rett og slett en sugarbabe? Og hvem er storebroren hennes, Daniel, innerst inne? Heddas desperate leting etter Daniel – som forsvinner sporløst fra popfestivalen i Glastonbury – avdekker gradvis nye sider både ved Hedda og Daniel.

«Bruddlinjer» er en roman med appell til unge voksne – lesere fra tenårene og inn i tjueårene. Både halvvoksne jenter og gutter kan nok kjenne seg igjen i Heddas tidvis vaklende selvbilde.

Fått med deg? Torgrim Eggen fikk terningkast 2 - truet VG-anmelder på Facebook

Også i sine tre tidligere romaner – «Spranget» (2013), «Slipp Hold» (2015) og «Slagside» (2016) – har Heidi Sævareid skrevet om makt i nære forhold. Som forfatter har hun gått langt i å utforske de miljøene hun skriver om – ikke minst da hun satte seg inn i såkalt suspension (der man henges opp etter kroker i ryggen).

Det sies at hun oppsøkte «heksemiljøet» i Bristol for å komme tettere på Heddas interesse for det oversanselige.

Bruddlinjer er skrevet i presens – et krevende stilnivå fordi tempus fratar forfatteren muligheten for et tilbakeskuende perspektiv. Alt må skildres her og nå med fortellerens manglende innsikt i hva som skjer om en time ... neste dag … neste uke. Sævareid er en stilsikker forfatter med et presist språk.

Siste: Årets Nordisk Råds litteraturpris gikk til ...

Jeg tror på Hedda, Ulf, Daniel og vennegjengen som omgir dem. Deres hektiske sms-utveksling er intenst troverdig. Heidi Sævareid har – nok en gang – sikret seg en posisjon som en forfatter som evner å skildre et ungdomsmiljø slik det må føles fra innsiden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok