Hovedinnhold

Bokanmeldelse: Frida Nilsson: «Ishavspirater»

<p>MAGISK: Svenske Frida Nilsson (født 1979) er en svensk barnebokforfatter, oversetter og programleder i TV og radio. Hun ble tildelt Astrid Lindgren-prisen i 201, og VGs anmelder mener «Ishavspirater» er magisk og underholdende. Boken passer veldig bra som høytlesningsbok.</p>

MAGISK: Svenske Frida Nilsson (født 1979) er en svensk barnebokforfatter, oversetter og programleder i TV og radio. Hun ble tildelt Astrid Lindgren-prisen i 201, og VGs anmelder mener «Ishavspirater» er magisk og underholdende. Boken passer veldig bra som høytlesningsbok.

Barnebok: Frida Nilssons «Ishavspirater» er et magisk og underholdende eventyr fra våre egne trakter som til og med har fått svenskene til å trekke frem Astrid Lindgren-kortet.

Denne saken handler om:

Frida Nilsson skriver frem et spektakulært landskap, forunderlig kjent og ukjent på samme tid. Boka er et naturmagisk og underholdende pirateventyr, men også en hyllest av kystliv og selvberging. Det gir originalitet og dybde til spenningshistorien.

Lillesøsteren til Siri tas til fange av piraten Hvithode. For første gang våger noen å oppsøke piratenes øy: nemlig Siri. Ferden er strabasiøs, aller mest på grunn av det røffe klimaet og naturen. Kulde, havis, snø og folk med pengemoral klarer nesten å stoppe Siri.

Fikk med deg? Tiårets 10 beste barnebøker!

Vår heltinne bikker over til å bli en superhelt idet hun takler den ene utfordringen etter den andre i kapittel etter kapittel. Boka har vært julekalender i Sveriges Radio, og jeg kan se fordelene ved å dele opp fortellingen. Leser man boka i ett jafs, kan barnet Siri fort bli for uovervinnelig.

Terningkast 6: «Lars er LOL» smeltet denne leseren

Bok

Frida Nilsson

Ishavspirater (Aschehoug)

Oversatt av: Nina Aspen

Sider: 394

Pris: 279 kr.

Siri har lært av faren sin å ha respekt for dyrene og økosystemet, som menneskene er en del av. Dette er en perfekt bok for dyreelskere. Balansen mellom fantasy og fantastiske dyr fra virkeligheten er hårfin, og gjør at man lar seg fascinere av naturen på nytt. Hvalene som samler seg utenfor havna på øya Blåvik. Havfruebabyen som bor alene i en grotte. Fangstkvinnen som bor i et skur i isødet og jakter på hvite ulver med tenner lange som kniver. Alle sjøpapegøyene og havedderkoppene – er de ekte eller oppspinn?

Lest? Norsk barnebokserie kan bli nye Harry Potter

Selvbergingskunnskaper, moral og en god porsjon flaks redder Siri. Eller kanskje er det ikke flaks. Selv er hun overbevist om at alt det gode vi gjør, kommer tilbake. Og det er handlingen i boka et håndfast bevis på.

Leveregelen er fin å ta med seg videre etter endt lesning, det samme er landskapet og respekten for naturen. Da får det heller være at hovedpersonen framstår som i overkant rank og ren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok