Hovedinnhold

Bokanmeldelse: Fredrik Ekelund og Karl Ove Knausgård: «Hjemme-borte»

Min Kamp 7

<p>FOTBALL-PARTNERE: Fredrik Ekelund gir medforfatter Karl Ove Knausgård en ball – og Knausgård er der med en gang. De to har skrevet brev til hverandre under fotball-VM i Brasil – som er blitt boken «Hjemme-Borte». Her på Limhamnfeltet i Malmö der de tidligere spilte sammen hver søndag.</p><p><br/></p>

FOTBALL-PARTNERE: Fredrik Ekelund gir medforfatter Karl Ove Knausgård en ball – og Knausgård er der med en gang. De to har skrevet brev til hverandre under fotball-VM i Brasil – som er blitt boken «Hjemme-Borte». Her på Limhamnfeltet i Malmö der de tidligere spilte sammen hver søndag.


Foto: Åsa Sjöström, Åsa Sjöström/Moment/Institute
Det mest slående med Karl Ove Knausgårds fotball-VM-bok er at den ligner en fortsettelse av Min Kamp-bøkene.

Denne saken handler om:

Er Karl Ove Knausgård overhodet i stand til å skrive bøker under 500 sider? Riktignok har han fått god ordhjelp av medforfatter Fredrik Ekelund denne gangen, men likevel skal man ha sterk lesekondis for å henge med i tekstmengdene i denne fotballboken.

VG+: Les stort intervju med Knausgård og Ekelund

Det mest slående er kanskje at Knausgårds bidrag mest av alt ligner en fortsettelse av Min Kamp-bøkene: Lange skildringer av egne barndomsminner, barnepass, skrivepress og til dels sutrete rapporter om hvor sliten den stakkars mannen er. 

VG ANMELDER ÅRETS VM-BØKER:

Aslak Nore og Kjartan Fløgstad: «Brasil 2014»

BOK

Fredrik Ekelund og Karl Ove Knausgård: «Hjemme-borte»

Lange, høye baller

516 sider

Kr. 368

Pelikanen Forlag

Terning 4

Tom Stalsberg, Morten Pedersen, Jon Michelet og Dag Solstad: «VM i fotball 2014»

I starten sovner han under VM-kampene han strengt talt har fått i oppdrag å skrive om, og henfaller når han våkner igjen til belærende og lett pompøse utlegninger om andre, helst politiske og litterære temaer som han til enhver tid interesserer seg for der hjemme i Sverige.

Annerledes da for medforfatter Ekelund, som er på plass i Brasil og kan sende hjem oppdaterte eposter om menneskene, kampene og stemningen. Og Fredrik Ekelund er en uomtvistelig ekspert på brasiliansk fotball. Det merkes.

Det er altså også i dette tilfellet snakk om en dialogisk oppbygget bok, med mange og tildels luftige langpasninger over Atlanterhavet. Det er ikke til å unngå en viss dose gjensidig (selv)forelskelse mellom de to vennene. Og ikke overraskende overfortolker de begge fotballens betydning sett fra sitt litterære utkikkspunkt.

Men Knausgårdfans vil selvfølgelig finne mye å glede seg over, og etterhvert som sidene tilbakelegges og mesterskapet går sin gang, bygges det også opp en viss energi i språket.

En form for uredigert sjarm som kler forfatterne godt. Mot slutten signerer til og med Knausgård en av epostene sine med Karlovaldo.

SINDRE HOVDENAKK

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok