Hovedinnhold

Bokanmeldelse: Amos Oz: «Historier fra et landsbyliv»

Vakkert landsbyliv

En perle av en bok med historier om mennesker i en liten landsby, hvis liv berører hverandre eller akkurat ikke berører hverandre.

Denne saken handler om:

207 sider
299 kroner
Arneberg forlag

Langsomt stiger en liten verden fram for leseren, etter som vi leser oss framover i denne lille samlingen historier.

Det tar tid før vi kommer inn i Amos Oz' univers, i grunnen like lang tid som det tar å lese de åtte historiene i boken «Landsbyliv».

Men da sitter historiene, de små og de store, igjen i leseren. Den israelske landsbyen som risses opp, er Tel Ilan, hundre år gammel, omgitt av plantasjer og frukthager, i hjertet av de øde Manasse-fjellene.

Her vandrer en fremmed mann inn på terrassen og skaker opp Arieh Zelnik som bor der med sin mor. Den fremmede sier han er i slekt og har krav på eiendommen. Ikke langt unna venter Gili Steiner på bussholdeplassen, men nevøen Gideon er ikke på bussen.

Hun finner en frakk. Mens hun leter, passerer fortiden revy. På en gård høres gjentagende lyder om natten - hvem og hva er
det?

Borgermester Benny Avni leter etter sin kone. Sytten år gamle Kobi Ezra er ulykkelig forelsket i bibliotekaren og tar en offensiv - uten å avvises.

Menneskene i boken har alle sine særegenheter, hemmeligheter, lengsler, drømmer og slår an en allmennmenneskelig streng. Langsomt og varsomt knyttes mange av karakterene i syv av historiene opp til hverandre, mens den siste historien bringer leseren et annet, mer overraskende sted.

Oversatt av Kjell Risvik.

GURI HJELTNES

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok