Hovedinnhold

Sophie Elise: – Jeg tror folk glemmer at jeg er et menneske

Får full støtte fra kjendisbloggerne Linnéa Myhre, Marna «komikerfrue» Haugen Burø og Emilie Marie «Voe» Nereng

<p>SÅRET: Bloggeren Sophie Elise Isachsen får hard medfart i en ny kommentar. Her er hun på en bloggprisutdeling. <i><br/></i></p>

SÅRET: Bloggeren Sophie Elise Isachsen får hard medfart i en ny kommentar. Her er hun på en bloggprisutdeling.

Foto: Mattis Sandblad, VG
Sophie Elise Isachsen (20) reagerer kraftig på en kommentar om henne, hvor hun omtales som en som «heier frem verdier vi ellers behandler med stor bekymring i samfunnssamtalen».

Denne saken handler om:

I en kommentar på fagbladet Journalisten spør kritiker og journalist Anki Gerhardsen  «Hvorfor i all verden skal vi støtte Sophie Elise Isachsen?»

Hun kritiserer pressen for ikke å stille kritiske spørsmål til bloggeren, som tjener gode penger på sin virksomhet.

«Rosablogg er et mildt begrep for konseptet. Det er mer snakk om en orgie i selvdyrking med sminke, shopping, klær og pornolignende posering i dertil passende antrekk», skriver Gerhardsen.

Hun mener også Isachsen den siste tiden har «blandet selvdyrkelsen med en touch av Mor Theresa».

«Problemet er ikke først og fremst at hun har vridd egen kropp ut av naturlige proporsjoner, selv om det er trist nok. Problemet er at hun har en hærskare av småjenter som følger hvert innlegg hun poster med store, beundrende blikk. Men ordentlig tragisk blir det først når pressen behandler en nettside med opp mot 70.000 unike daglige brukere som om det skulle være et dagboknotat som har forvillet seg ut i offentligheten», fortsetter Gerhardsen.

Hetset etter betalt blogginnlegg: - Mer voldsomt enn vi forutså

– Ekstremt aggressiv

Sophie Elise Isachen tok seg svært nær av kritikken og i natt svarte hun på sin egen blogg. Overfor VG uttaler hun følgende via sin manager:

– Jeg har sett saken og ønsker ikke å kommentere i detalj utover at jeg opplever ordlyden til Gerhardsen som ekstremt aggressiv. Om hun ønsker å gjøre meg til eksempel, for det jeg tror hun mener å få frem er et oppgjør med en journalistikk hun ikke liker, da synes jeg hun legger mye ansvar på en person som hun ikke har mye pent å si om.

«Jeg tror folk glemmer at jeg er et menneske som puster, som føler og ser», skriver Sophie Elise på bloggen sin og fortsetter:

Les også: Kjendisbloggere får reklamerefs

«Vel, jeg havner innenfor den kategorien det er OK å mobbe. Fordi jeg har silikon, eller «vridd kroppen min ut av naturlige proposjoner», eller fordi jeg tjener penger på en blogg. Da er det okei å være så grusomt slem at det ødelegger min kveld og min dag. Det er fælt og grusomt urettferdig, at fordi jeg er «så falsk i utseendet» eller fordi jeg tjener penger, så er det rettferdig at jeg kveld etter kveld må legge meg å gråte.

– Jeg får «ansvaret»

I innledningen til kommentaren i Journalisten skriver Gerhardsen at «flere deler av norsk presse har sett det som en viktig oppgave å framsnakke bloggeren Sophie Elise Isachsen».

Husker du? «Fotballfrue» hacket

«Hvorfor slipper hun så billig unna?» spør Anki Gerhardsen og gir sitt svar på spørsmålet selv:

«Medielogikken. Sophie Elise Isachsen innehar attributter som gjør henne fullstendig skjermet mot seriøs, pågående kritikk. For det første er hun ung kvinne, for det andre ytrer hun seg i offentligheten, og for det tredje har hun blitt utsatt for netthets. Dessuten er det noe urovekkende over den omfattende bruken av kosmetiske kirurgi. Journalistene er redde for at hun er for sårbar til å takle kritiske spørsmål. Dermed havner Isachsen i kategorien «offer», og ofre skal heies fram, bakkes opp, klappes på skulderen.»

Tone Damli ble slått av Sophie Elise: – Helt kanon!

Gerhardsen stiller også spørsmål ved at ikke Isachsen får flere kritiske spørsmål, blant annet hvorfor hun ikke er konfrontert med Ungdatas nyeste undersøkelse blant ungdomsskoleelever i Norge.

«Den som viser at ungdommene forakter sitt eget utseende. At nesten 40 prosent av jentene i undersøkelsen har forsøkt å skade seg selv. I tillegg vet vi at spiseforstyrrelser er som en folkesykdom å regne. Denne bloggeren har i årevis presentert, formidlet og forsterket et forhold til kropp og utseende som mange vil karakterisere som direkte helseskadelig. På sitt subtile vis heier hun fram verdier vi ellers behandler med stor bekymring i samfunnssamtale», skriver Gerhardsen.

I sin blogg svarer Sophie Elise at hun «ikke vet hva hun skal si»:

«Jeg får «ansvaret» for at så langt som 40% av unge jenter og gutter har sagt at de har hatt tanker om å skade seg selv. Som om folk tror jeg ikke vet at man sliter. Hvem står da ansvarlige for alle mine år med selvskading? Hvem er det sin feil? Er det også min? Er mine depresjoner og psykiske problemer som jeg tidligere slet med også min feil? Og alle andre som sliter, det er også min feil? Jeg føler ikke man skal peke fingre om noe såpass alvorlig. Men om vi først må, så peker jeg en finger på deg, journalisten. Du står nå ansvarlig for en kjip kveld for meg, og en synkende selvfølelse som jeg endelig hadde klart å bygge opp.»

Låtanmeldelse: Sophie Elises popsingel

– Ikke over streken

<p>MÅ TÅLE DETTE: Medieekspert Carl Erik Grimstad mener at Sophie Elise er en offentlig person med mye markedsmakt. - Derfor må hun tåle dette, sier han<br/></p>

MÅ TÅLE DETTE: Medieekspert Carl Erik Grimstad mener at Sophie Elise er en offentlig person med mye markedsmakt. - Derfor må hun tåle dette, sier han

Foto: Mattis Sandblad, VG

Presseekspert og foreleser ved Markedshøyskolen, Carl-Erik Grimstad, mener imidlertid ikke at Anki Gerhardsen har gått over streken i sin kommentar.

– Jeg definerer en offentlig person som et menneske som tiltrekker seg stor markedskraft. Sophie Elise er en slik person. Hun har en betydelig posisjon blant yngre lesere. Da kan man ikke slippe unna ved å skjule seg bak å være en hvem som helst som blir liggende våken om natten og gråte på grunn av det som blir skrevet, sier Carl Erik Grimstad til VG.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund mener at det er viktig at norske journalister også følger bloggere som Sophie Elise med et kritisk blikk.

- Men at «Lindmo» har en form som det programmet har, er ikke Sopie Elises ansvar. Det var mange av oss som lyttet til det hun sa og at hun ønsker å utvikle seg videre. Da er skal vi kanskje ikke løpe etter og slå henne i bakhodet, sier Kjersti Løken Stavrum til VG.

Emilie Marie Nereng, kjent fra bloggen voeblogg, reagerer kraftig på Anki Gerhardsens kommentar og i kommentarfeltet på journalisten skriver hun blant annet:

- Dette er flaut og forferdelig provoserende å lese. Du har bare valgt å henge deg opp i utseendet til jenta, uten å sette deg noe inn i hva hun faktisk skriver om - noe som gjør deg som en voksen til et mye dårligere forbilde, enn det du prøver å formidle at Sophie Elise er, skriver Emilie Marie Nereng.

På Sophie Elise Isachens Facebook-side ligger det støtteerklæringer fra både Linnéa Myhre og Marna «komikerfrue» Haugen Burøe.

– Årets døveste kronikk eller hva faen det er. Får henne til å framstå ganske stakkarslig. Håper du hever deg over det, skriver Myhre til Isachsen.

– Den artikkelen var så døv at eneste hun oppnådde var å sette seg selv i et patetisk lys. Sophie, du er awesome, stemmer Burøe i og slenger på et hjerte.

Sophie Elise får også støtte fra bloggeren Jessica Enerberg, som står bak bloggen mammasom16:

– Jeg rister på hodet. Igjen, og enda en gang. Skal vi ikke støtte noen om de har noe fornuftig å si uavhengig av om de er rosabloggere eller ikke? Er ikke rosabloggere likeverdige mennesker med ytringsfrihet som meg og deg? spør Enerberg på sin blogg natt til tirsdag.

Se VGTV-innslaget hvor Sophie Elise snakker om kroppsfikseringen:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys