Hovedinnhold

Lars Kristian Eriksen om konas bikinibilder: - Hun er sunn og veltrent

EKTEPAR: Kjendisblogger Caroline Berg Eriksen (24) får støtte fra fotballektemannen Lars Kristian Eriksen (27). Foto: PRIVAT
EKTEPAR: Kjendisblogger Caroline Berg Eriksen (24) får støtte fra fotballektemannen Lars Kristian Eriksen (27). Foto: PRIVAT
(VG Nett) Fotballspiller Lars Kristian Eriksen (27) forsvarer de kritiserte bikinibildene på konas «Fotballfrue»-blogg.

Denne saken handler om:

Reaksjonene lot ikke vente på seg da sylslanke Caroline Berg Eriksen (24) tirsdag postet tre bilder av seg selv iført bikini på bloggen «Fotballfrue» .

Fotballfruen er med sine 70.000 lesere Norges mest populære blogger, men skeptikere mener hun er med på å fremme et usunt kroppsideal.

BAKGRUNN: Fotballfrue får kritikk for bikinbilder 

Selv hevder den profilerte bloggeren at hun er frisk og veltrent.

Hun får støtte fra ektemannen, Lillestrøm-spilleren Lars Kristian Eriksen.

- Gøy med debatt

- Det er gøy å se at bloggen skaper reaksjoner og debatter, for det viser hvilken posisjon Caroline har skaffet seg i dagens samfunn, og hvilken påvirkningskraft hun og andre bloggere har.
Det vil alltid være noen som reagerer negativt, selv på de mest uskyldige innlegg. For meg er dette storm i et vannglass. Tynne og slanke jenter i bikini finner du overalt i dagens samfunn, og det er vel heller normalt enn unormalt, sier ektemannen til VG Nett.

Tar avstand fra kritikken

Han har ikke forståelse for kritikken mot kona.

- Caroline har aldri oppfordret til usunne vaner.
Hun oppfordrer andre jenter til å være stolt av egen kropp. Hva er galt med det? Problemet er samfunnets evne til å sette mennesker i bås, hvor det ene tydeligvis er bedre enn det andre.

I stedet bør vi akseptere at vi alle er forskjellige. Personlig skulle jeg ønske at jenter i alle aldre og størrelser ikke vegrer seg for å posere i for eksempel bikini, sier Lars Kristian Eriksen, som beskriver konas kroppsfasong som sunn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OMSTRIDT: Disse bildene la Caroline Berg Eriksen (24) ut på sin egen blogg tirsdag. Foto: Faksimile. Foto: Faksimile
OMSTRIDT: Disse bildene la Caroline Berg Eriksen (24) ut på sin egen blogg tirsdag. Foto: Faksimile. Foto: Faksimile


- Caroline har en sunn og veltrent kropp, men det viktigste er at hun er fornøyd med seg selv. Hva jeg og andre måtte mene, er uvesentlig. Det gjelder ikke bare Caroline, men alle, sier Eriksen.

- Inge grenser

- Hvor mener du grensen går når man blogger om trening og kosthold?

- Etter min mening går grensen på hvor kunnskapsnivået ligger. Har du gode kunnskaper om kosthold og trening, finnes det nesten ingen grenser. Hvis man samtidig er et forbilde, bør man være litt forsiktig med å poste vekt på maten man spiser.

Diskuterer hyppig

Fotballproffen er stort sett innom konas blogg hver dag.

- Hender det at du mener hun passerer grensen for hva du synes er sunt eller riktig å blogge om?

- Vi diskuterer ofte hva hun bør blogge om, og hva hun bør styre unna. Vi har hatt våre uenigheter, men til syvende og sist er det hun som bestemmer, sier Eriksen, som minner om da NRK-programleder Helle Vaagland (40) i fjor høst la ut lettkledd bilde av seg selv på Twitter .

NORGES MEST LESTE: Fotballfruen Caroline er Norges desiderte toppblogger med 70.000 faste lesere. Foto: PRIVAT
NORGES MEST LESTE: Fotballfruen Caroline er Norges desiderte toppblogger med 70.000 faste lesere. Foto: PRIVAT

- Det var undertøysbilder som viste en ganske utrent og lubben kropp, men like vel «normal» i dagens samfunn. I det tilfellet ble hun hyllet fordi hun viste at hun var stolt over kroppen sin. Er det sånn at tynne mennesker skal gjemme og dekke seg til for ikke å skape usikkerhet blant de «normal- og overvektige»? Har ikke også de lov til å være stolt av kroppen sin? spør Eriksen seg.

Caroline: - Fikk sjokk av kommentar

Fotballfruen selv benekter at hun fremmer kropps- og slankehysteri.

- Alle bør være fornøyd med kroppen sin som den er, ikke pirke på andre fordi de mener at noe er feil. Det er det som skaper presset i samfunnet. Jeg fikk en kommentar i går, en som skrev at «det er UT å være tynn, normal er det nye som er IN».
Jeg fikk helt sjokk. Hvorfor skal noe være UT eller IN? hvorfor kan vi ikke være som vi er, bare vi er friske? sier Caroline til VG Nett.

- Man skal være stolt av den man er, og det er et tema jeg har blogget om mange ganger. Det har jeg også fått svært gode tilbakemeldinger på. Jeg får daglig mail fra jenter som takker meg fordi de har funnet treningsgnisten igjen etter for eksempel å ha født barn.

Jeg får også mail fra jenter som har kommet seg ut av spiseforstyrrelsen, fordi de ser at det er mulig å ha et sunt forhold til kropp, mat og trening uten å være syk. Dersom noen blir støtt av å se litt hud på en blogg, burde vedkommende styre unna, sier fotballfruen.

- Burde ikke publisert bildene

Daglig leder Øystein Samnøen i Barnevakten , en organisasjon som gir råd om barn, ungdom og medier, mener Norges største blogger burde latt være å trykke bildene.

- Caroline Berg Eriksen har stor påvirkningsflate i form av mange lesere og rampelysfaktor, og jeg synes det ville være et klokere valg å la være å publisere bilder der hun poserer i bikini, sier Samnøen.

Etterlyser kritisk sans

Han opplever at ungdom og nesten-tenåringer er svært mottakelige for budskap om slanking og utseende.

- Men det er ikke alltid bloggerne er like reflekterte i hva de legger ut og hvilken signaleffekt det kan ha. Jeg oppfordrer bloggere til å utvise en sunn kritisk sans med tanke på hva man deler på nettet, og til å være bevisst på rollen som forbilde, sier Samnøen til VG Nett.

KRITISK PROGRAMLEDER: Guri Solberg. Foto: TV 2
KRITISK PROGRAMLEDER: Guri Solberg. Foto: TV 2

Ønsker mindre kroppsfokus

TV-2-programleder og blogger  Guri Solberg (34) ønsker at bloggerne får et litt mindre fokus på mat og trening.

- Det er veldig mye stoff på blogger om hva folk spiser og hvordan de trener, og summen blir et enormt fokus for disse unge jentene som heller burde være opptatt av andre ting, sier Solberg, som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Solberg understreker at hennes generelle standpunkt er at hun ønsker at flere av de mektigste bloggerne tenker på hvor stor makt de har og hvordan de bruker den.

- Mange er bevisst ansvaret og unngår å ha fokus på hvordan de trener og hva de spiser, og det skulle jeg ønske flere gjorde. Det går fint å skrive om trening, men det er unødvendig å fokusere på at trening har med slanking, det å være tynn og ha kontroll å gjøre. Jeg tror bloggerne er ekstremt viktige når det kommer til unge jenters selvbilde, sier TV-kjendisen.

VEKLKLUBB-LEDER: Nina Schmidt. Foto: VG
VEKLKLUBB-LEDER: Nina Schmidt. Foto: VG

- Ikke det klokeste

Leder for VGs Vektklubb.no , Nina Schmidt, mener at Caroline Berg Eriksen, som profilert blogger og forbilde, har et ansvar for hvordan hun fremstår.

- Mange unge jenter som leser bloggen, vil drømme om å ha en kropp som henne, en drøm som for mange av naturlige årsaker er helt uoppnåelig. Derfor er nok ikke dette det klokeste hun har gjort, sier Schmidt.

Vil ikke fordømme

Vektklubb-lederen synes at man likevel skal være varsom med å fordømme Eriksen.

- Caroline er ung, og jeg vil anta at hun er påvirket av å leve i en tid med et enormt kropps- og treningsfokus, der moteblader og kleskjeder bruker modeller som er minst like tynne som henne. Jeg vil tro at de har langt større innflytelse og makt. Dessuten har mange kjente idrettskvinner latt seg avbilde i dristigere versjoner enn Caroline, uten å få tyn fordi de er for tynne, og da snakker vi om kvinner som har som fulltidsjobb å trene og holde seg friske, sier Schmidt.

- Ser ut som idealet

Hun synes ikke at det er overraskende at en ung kvinne med Carolines kropp faktisk er stolt over den.

- Hun ser jo ut som det idealet mange ønsker å være. Det vi bør gjøre, er å spørre oss selv om hva det er med vår samtid som gjør at det er så viktig å være tynn.

- Det positive i denne saken er jo at leserne av bloggen selv reagerte på bikini-bildene, det er et sunnhetstegn! Kanskje de unge leserne tross alt ikke er så lett påvirkelige og kroppsfokuserte som media gir inntrykk av, sier vektklubb-lederen.

BLOGGTOPP: Rafiq Charania er leder for Norges største bloggportal, blogg.no. Foto: Privat
BLOGGTOPP: Rafiq Charania er leder for Norges største bloggportal, blogg.no. Foto: Privat

Bloggsjef: - Bloggernes eget ansvar

Rafiq Charania, sjef for Norges største bloggportal blogg.no , opplyser til VG Nett at deres prinsipielle vurdering er at hver blogger er ansvarlig for eget innhold.

- Så lenge det ikke bryter norsk lov, har ikke vi som leverandør av en bloggplattform noe redaksjonelt ansvar. Bloggeren har også selv ansvar for kommentarene de velger å publisere eller ikke sensurere i forkant eller etterkant, forklarer Charania.

- Får dere henvendelser når lesere mener bloggere går over streken for hva som er akseptabelt?

- Ja, det hender at vi får klager når noe oppfattes som for drøyt. Da følger vår supportavdeling opp. Vi går i dialog med bloggeren, men tvinger ikke vedkommende til å slette. Vi har en oppdragende og informerende rolle, og det er vi bevisst.

Blogg.no har ikke Fotballfrue i sin portal.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys