Hovedinnhold

Blogg-Linnéa hylles for sin åpenhet om psykiske lidelser

ÅPNEHJERTIG: Den populære bloggeren Linnéa Myhre (21) er aktuell i den nye NRK-serien «La Linnéa leve». Hun håper hennes innsats vil bidra til mer åpenhet om depresjoner og spiseforstyrrelser. Foto: Jørgen Braastad
ÅPNEHJERTIG: Den populære bloggeren Linnéa Myhre (21) er aktuell i den nye NRK-serien «La Linnéa leve». Hun håper hennes innsats vil bidra til mer åpenhet om depresjoner og spiseforstyrrelser. Foto: Jørgen Braastad
Forrige vinter ville Linnéa Myhre (21) ta sitt eget liv. Nå roses hun for åpenheten om sine psykiske lidelser.

- Å få høre at jeg er modig setter jeg veldig stor pris på, sier 21-åringen, som ønsker å bidra til å hjelpe andre personer i samme situasjon.

- Så lenge minst én person finner nytte i at jeg er åpen om det, er jeg fornøyd, sier Linnéa.

En av dem som hyller henne er førstelektor ved Høgskolen i Buskerud, Runi Børresen:

-Hun er en tøff og reflektert jente som er bevisst på rollen sin.

Børresen er førstelektor ved Høgskolen i Buskerud, har mastergrad i helsefremmende og forebyggende arbeid og er en av landets fremste eksperter på spiseforstyrrelser. Hun mener det er modig av Linnéa Myhre å stå fram med anoreksien.

Bli tilhenger av Rampelys på Facebook!

I nettserien «La Linnéa Leve» får Myhre hjelp av sin venn og tidligere kollega Andreas Øverland til å finne glede i hverdagen. Psykolog Stian Tobiassen forteller at hun kan ha enorm betydning for unge mennesker som relaterer seg til henne.

- Det er viktig at en person med en viss kredibilitet og posisjon tør å vise hva depresjonen gjør med henne. Serien viser på mange måter at depresjon ikke trenger å være skummelt eller farlig, gjennom at det settes et ansikt på problemet, forteller Tobiassen som har sorg og traumer som hovedfelt.

- Serien tar bort visse forestillinger om hva det vil si å være deprimert, ved at en såpass oppegående person som Linnéa Myhre tør å være åpen om sin psykiske lidelse.

Som 15-åring fikk hun depresjoner og anoreksi, på tross av en fin oppvekst. Hun gikk på antidepressiva, men måtte slutte fordi hun mistet empati og evnen til å gråte.

Depresjonen ga henne også et ønske om å ta sitt eget liv.

- Det var ganger da jeg gikk på jobb i fjor vinter at jeg prøvde å finne måter å unngå å komme fram på. Og da jeg var tvangsinnlagt for anoreksi, var det omtrent det eneste jeg tenkte på. Men det ble bare med tanken, jeg var for redd for smertene man i tilfellet må gjennom før man dør, sier hun.

- Frykter du at dine betraktninger rundt selvmord kan føre til en smitteeffekt, spesielt blant unge jenter?

- Jeg tror ikke at unge, friske jenter ønsker seg død fordi andre har - eller har hatt det vanskelig. Heller tvert imot, sier 21-åringen som fortsatt sliter med sine lidelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys