Hovedinnhold

Gir opp Store norske leksikon

AVVIKLES: Driften av nettleksikonet Store Norske Leksikon avvikles. Foto: Scanpix
AVVIKLES: Driften av nettleksikonet Store Norske Leksikon avvikles. Foto: Scanpix
Store norske leksikon avvikles fra 1. juli som en forlagseid tjeneste, opplyser Kunnskapsforlaget. Nå håper forlaget på offentlig finansiering.

Denne saken handler om:

All drift av nettstedet storenorskeleksikon.no er besluttet avviklet fra eierne Aschehoug og Gyldendals side med virkning fra 1 juli. Kunnskapsforlaget vil heretter konsentrere seg om ordbøker.

Forlaget argumenterer imidlertid for at den nasjonale institusjonen Store norske leksikon bør leve videre. Derfor er eierne Aschehoug og Gyldendal villige til å stille data, apparat rundt og nettstedsteknologi til disposisjon for en stiftelse med offentlig støtte.

Leksikonet var en stor økonomisk suksess for eierne fram til slutten av 1990-årene. I årene etter dette har Aschehoug og Gyldendal tapt omtrent like mye på å holde Store norske leksikon oppe, som de tjente i de 20 foregående årene.

VGDebatt: Leserne diskturerer Store Norske Leksikon på nett

Tilbys vederlagsfritt

Administrerende direktør i Kunnskapsforlaget, Kristenn Einarsson, sier forlaget er klart til inngå avtale med det offentlige om vederlagsfri overdragelse på betingelse av at leksikonet drives seriøst videre som nasjonalt fagfolkleksikon.

- Ved to anledninger - i høst og på nyåret - har vi søkt Kulturdepartementet om støtte til drift ut 2011 i påvente av en avklaring, men har ikke fått annet svar enn at søknaden vurderes. Jeg er klar når som helst til å kaste om på kalenderen og plotte inn et møte om overdragelse, sier Einarsson til NTB.

Han opplyser at det først og fremst er konkurransen fra det amerikanskbaserte, brukerstyrte gratisleksikonet Wikipedia som gjør det umulig å drive Store norske uten offentlig tilskudd.

- Vi trenger et fagbasert, nasjonalt leksikon. Vårt svar er en offentlig stiftelse, så vil vi selvsagt kunne stille med vår kompetanse, sier han.

Ordbokforlag

Den negative utviklingen har ifølge Einarsson allerede ført til at forlaget har sluttet å betale honorar til 350 fagpersoner som har vært engasjert time for time. I tillegg vil en nedleggelse berøre fem årsverk i leksikonredaksjonen.

- Det mest triste er at en nedleggelse vil føre til at et fantastisk leksikalsk miljø må oppløses. Det er trist ikke bare for oss, men også for nasjonen, sier forlagsdirektøren.

Han opplyser at Kunnskapsforlaget i stedet for leksikondriften vil ytterligere oppruste ordbokproduksjonen, både i bokform og den digitale tjenesten ordnett.no.

- Vi har investert mange titalls millioner kroner i leksikondriften. Det kan vi ikke fortsette med. Nå er spørsmålet om det er kulturpolitisk interesse for å drive dette videre. Det må kulturministeren svare på, sier Kristenn Einarsson.

Nå venter Kunnskapsforlaget i første omgang på svar på søknad om driftsmidler ut neste år. Forlaget har anslått at det bruker 7 millioner kroner i året, fordelt på en halv million til drift av tjenesten. Resten av midlene er tenkt brukt til innholdsproduksjon og redaksjonen. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys