Hovedinnhold

Revykongen Dag Frøland er død

(VG Nett) Dag Frøland ble 64 år gammel.

Dag Frøland døde hjemme hos seg selv i dag.
Frøland var revyartist, forfatter og tidligere direktør ved revyteatret Chat Noir. Han debuterte i radio bare syv år gammel og stod på scenen for første gang som 17-åring.

Protokoll: Send din siste hilsen til Dag Frøland

Bildespesial: Dag Frølands liv i bilder

Han har mottatt utmerkelser som revyprisen Leonard-statuetten og Leif Justers revypris. Frøland trakk seg brått fra rampelyset i 1987.

Frøland er kjent som en suveren imitator og har blant annet imitert Toralv Maurstad og Kjell Magne Bondevik.

Toralv Maurstad tok i mot beskjeden om Frølands bortgang i bilen og kommer til å savne sin gamle kollega.

- Det er nok mange som vil savne ham på scenen. Han var en god venn, og en like god revyskuespiller, sier Toralv Maurstad til VG Nett.

Parodierte Frøland

PARODIERTE FRØLAND: Rune Andersen kommer til å savne Dag Frøland, som han selv har parodiert fra scenen. Foto: VG
PARODIERTE FRØLAND: Rune Andersen kommer til å savne Dag Frøland, som han selv har parodiert fra scenen. Foto: VG

Komiker Rune Andersen debuterte på revyscenen på en lærerskolerevy i 1983, hvor han blant annet parodierte Dag Frøland. Andersen synes det er trist å få beskjeden om Frølands bortgang.

- Dette var virkelig trist. Jeg husker at vi fikk låne en blårevspels til 40 000 kroner for at jeg skulle ligne mest mulig på ham. Han var den ultimate revykongen, og en mann med skikkelige baller, sier Andersen til VG Nett.

Andersen mener at Frøland var den siste gjenlevende fra revyens gullalder på 60- og 70-tallet.

- De var jo superstjerner og allemannseie den gjengen med Harald Heide-Steen jr. og gutta, sier Andersen.

- En av de store

Humormamma Elina Krantz synes det er veldig tungt å få beskjeden om Frølands bortgang.

EN AV DE STORE: Elina Krantz omtaler Dag Frøland som en av de store i norsk humor og revyliv. Foto: VG
EN AV DE STORE: Elina Krantz omtaler Dag Frøland som en av de store i norsk humor og revyliv. Foto: VG

- Han var en av de store, en som har satt preg på norsk humor i mange år. Han drev med standup i Norge lenge før det var en egen genre, sier Elina Krantz.

Hun berømmer Frøland for å ha holdt seg oppdatert på humor og revyfronten, selv om han trakk seg tilbake fra rampelyset i 1987.

- Han var genuint interessert i hva som skjedde og holdt seg oppdatert hele tiden. Personlig vil jeg huske han som et veldig generøst og nysgjerrig menneske, sier hun.

Kamp for de fattige

Dag Frøland nektet i 2005 å ta i mot Kongens fortjenstmedalje i gull fordi han mente han ikke kunne akseptere et symbol som bidrar til økte forskjeller i et land der det angivelig fins flere hundre tusen fattige.

- Jeg vil ikke slå meg for mitt bryst, smykket med en gullmedalje, i et rikt land hvor vi har flere hundre tusen fattige. Jeg er imot å rangere mennesker. Mitt credo har alltid vært, er, og vil alltid være, kanskje noe naivt uttrykt: Det er ikke forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker. Jeg vil ikke tilhøre et system som er en del av det Forskjells-Norge som dessverre blir større og større, skrev Dag Frøland i sitt brev til Kong Harald, som VG som var først ute med å omtale i 2005.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys