Hovedinnhold

Dr. House boklanseres med komikrim

IRONISK THRILLER: For tretten år siden debuterte Hugh Laurie som krimforfatter med «Våpenhandleren». For rollen i «House» har skuespilleren vunnet en rekke priser. Her jubler han for Golden Globe. Foto: AP
IRONISK THRILLER: For tretten år siden debuterte Hugh Laurie som krimforfatter med «Våpenhandleren». For rollen i «House» har skuespilleren vunnet en rekke priser. Her jubler han for Golden Globe. Foto: AP
På TV er han Dr. House. Men Hugh Laurie er også forfatter. Nå kommer debutboken på norsk.

«Våpenhandleren» heter thrilleren, og forteller om den godhjertede leiemorderen Thomas Lang.

Boken kom på engelsk i 1996 - lenge før hans formidable suksess som Dr. Gregory House i TV-serien House. Men han hadde allerede en markant posisjon i Storbritannia som kultfigur i «Blackadder» og fra showet «Fry and Laurie». Som Dr. House får han særdeles godt betalt, men har avvist at det er snakk om svimlende 200.000 dollar per episode.

VG Nett-leser:- Er ikke mye jeg ser på tv, men denne serien er knallbra. Hugh Laurie spiller denne karakteren vanvittig bra.

- Det er en overdrivelse, men jeg får raust betalt, har han uttalt i et intervju med The Times.

Faren var lege

Faren hans var lege, og Laurie synes det er ironisk at han får så utrolig mye høyere lønn for å spille lege, enn å være det.

Skuespilleren og forfatteren jobbet i to år for å utvikle thrilleren til en film hvor han selv aktet å spille. Men arbeidet ble skrinlagt. Nå skriver han på oppfølgeren til «Våpenhandleren», som har fått arbeidstittelen «The Paper Soldier».

- Det ryktes at den kommer snart, sier forlegger Arve Juritzen.

Tilfeldig oppdaget

Det er Juritzen forlag som gir ut Hugh Lauries debutroman, og det takket være en tilfeldighet.

- Vi fikk rett og slett en e-post fra en person som hadde lest boken på engelsk, og som ikke kunne skjønne at ingen hadde utgitt den på norsk. Vi sjekket det ut, og kjøpte rettighetene, forteller forleggeren.

Han karakteriserer boken som en sjelden kombinasjon av veldig spennende og veldig morsom.

Parodi

- Han har denne tørre, britiske, frekke ironien som jeg savner veldig for eksempel i de moderne James Bond-filmene. Her er det mer den gode gamle humoren à la Roger Moore, som serverer verdens herligste, tørre kommentarer. Boken er en slags parodi på thrillersjangeren, samtidig fungerer den som en thriller.

TV-serien «House» er svært populær også i Norge, og Juritzen tror det kan hjelpe boken på vei.

- Her sitter det rundt 500 000 og ser på Dr. House; det er klart jeg håper det vil ha en effekt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok