Hovedinnhold

- Utrolig uetisk av Otto Jespersen

KRITISERES: Otto Jespersen, her med Mia Gundersen-boka, ble kritisert for å la en avslutningsmonolog gå utover artisten i «Torsdagsklubben». Foto: Espen S. Hoen
KRITISERES: Otto Jespersen, her med Mia Gundersen-boka, ble kritisert for å la en avslutningsmonolog gå utover artisten i «Torsdagsklubben». Foto: Espen S. Hoen
(VG Nett) Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet mener Otto Jespersen går altfor langt når han vitser om voldtekten Mia Gundersen opplevde som 22-åring.

Denne saken handler om:

Smaadahl, som er daglig leder ved Krisesentersekretariatet, har latt seg engasjere av avslutningsmonologen Jespersen i går spilte inn på Smuget i Oslo til kveldens sesongpremiere på «Torsdagsklubben».

- Jeg synes det er utrolig uetisk av en komiker å harselere med en kvinne som har vært utsatt for et så grovt overgrep. Det er særdeles ufint av Jespersen, sier Smaadahl til VG Nett.

Jespersens avslutningsmonolog har også tidligere ført til bråk. Når programmet i kveld er tilbake på skjermen er den viet Mia Gundersen og hennes selvbiografi, hvor hun ifølge Jespersen omhyggelig har sakset de siste femten års betroelser til Se og Hør og samlet disse mellom to permer.

- Riktignok med noen små forandringer. Det som i fjor ble solgt inn som voldtekt, heter nå trekant i Monaco, vitser Jespersen og fortsetter:

- I boken kler hun seg fullstendig naken, og forteller alt hun mener vi lesere har krav på å få vite om henne, og enda litt til.

Les: Otto vitser om Mias voldtekt

Bidrar til åpenhet

- MANGE SLITER: Tove Smaadahl, leder for Krisesentersekretæriatet, bekrefter at suicidalitet er et generelt problem blant overgrepsofre også i Norge. Foto: VG
- MANGE SLITER: Tove Smaadahl, leder for Krisesentersekretæriatet, bekrefter at suicidalitet er et generelt problem blant overgrepsofre også i Norge. Foto: VG

Det har de siste årene vært en økning i antall voldtektsanmeldelser i Norge, og Smaadahl mener åpenheten rundt overgrep er viktig for andre ofre.

- Det at kvinner tør å stå frem, og at det blir belyst at dette skjer i alle sosiale lag er veldig bra. Da blir det lettere for andre å stå frem. Mia bidrar her til større åpenhet.

- Selvfølgelig kan det diskuteres at Gundersen er svært åpen rundt andre ting i boka, men uansett er dette noe Jespersen kunne ha spart seg for å harselere med. De har mye annet de kan harselere med, mener Smaadahl.

Hun mener slik humor kan ha en negativ effekt på voldtektsofre.

- Det kan bidra til at andre ikke tør å stå frem, sier hun.

Mia Gundersen fikk i desember i fjor Dixi-prisen for sin åpenhet rundt voldtektshistorien. Dixi er en organisasjon som arbeider for å hjelpe voldtektsofre og deres pårørende.

Ikke sett innslaget

VG Nett har ikke lyktes å komme i kontakt med Mia Gundersen i dag, men hennes manager Morten Andreassen skrev i en tekstmelding til VG i går at hverken Mia selv eller managementet hennes ønsker å kommentere saken, siden de ikke har sett innslaget:

«generelt er voldtekt en svært alvorlig forbrytelse med store konsekvenser for dem som blir berørt. Komikere bør generelt utvise varsomhet når de berører dette temaet, og vitsing omkring konkrete overgrep er usmakelig og grenser til et overgrep i seg selv overfor offer og pårørende», skriver manageren.

Les også: Mia: - Noen av historiene skulle jeg likt å være foruten

For dårlige holdninger

Psykolog Atle Dyregrov har lang erfaring med krisepsykologi. Han har følgende kommentar til Jespersens satiriske innslag:

- Jeg mener at det skal være høyt under taket i norsk humor, men jeg vet også at dette er et veldig sårt tema for de som har opplevd voldtekt. Man skal generelt være forsiktig med å lage humor om temaet. Samtidig er det så mange områder i humor-sjangeren folk kan føle seg krenket for, og det er derfor jeg har en noe liberal holdning til det, sier han til VG Nett.

Dyregrov understreker at voldtekt er noe av det mest traumatiske et menneske kan oppleve. Ifølge Dyregrov er det også et problem at holdningene til voldtekt ikke er gode nok hos menn.

- Undersøkelser har vist at menns holdninger til voldtekt ikke er gode nok. Dette opplever jeg også når jeg snakker med yngre jenter som forteller om hvordan jevnaldrende gutter reagerer. I altfor stor grad får jenter for mye skyld. For mange menn mener at kvinnen er med frivillig, selv om det har bedre seg noe den senere tiden, sier han.

- Jeg regner med at Jespersen har tenkt nøye over sin satire, derfor må han også finne seg i å bli kritisert for det, mener Dyregrov.

Selv har Jespersen ikke ønsket å utdype innslaget i kveldens program.

- Jeg har sagt det jeg har å si i monologen, sa han til VG etter innspillingen onsdag. Komikeren og programlederen føler ikke at han gjør narr av voldtekten når han setter denn opp mot en trekant i Monaco.

- Nei, jeg føler ikke det. Det er en satirisk monolog. Utover det har jeg ingen kommentar, sier han til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys