Hovedinnhold

- Derfor elsker nordmenn «Grey's Anatomy»

PRISBELØNT SERIE: «Grey's Anatomy» har over 600.000 trofaste norske fans. Foto: TV 2
PRISBELØNT SERIE: «Grey's Anatomy» har over 600.000 trofaste norske fans. Foto: TV 2
(VG Nett) En ny, norsk analyse mener å vite hvorfor TV-serien, som i kveld har sesongpremiere på TV 2, lokker så mange fans.

Denne saken handler om:

- Jeg tror mange kjenner seg igjen i spenningen mellom å legge vekten på karriere og prestasjoner i forståelsen av hvem en er, og behovet for relasjoner og fellesskap, sier prosjektutvikler og redaktør Ingvild Thu Kro, som har forfattet analysen etter initiativ fra Familie & Medier.

Karrierepress

I kveld starter TV 2 sesong fire av den amerikanske TV-serien, som har høstet priser i fleng, men som også har provosert legestanden fordi de mener den gir et feilaktig bilde av hvordan leger jobber.

Les også:Vil forby «Grey's Anatomy»

Thu Kro mener at hovedrollene i TV-serien godt illustrerer karrierepresset, og at det er det som gjør at TV-seerne identifiserer seg med de populære skikkelsene.

Seerrekord

I hjemlandet USA trekker «Grey's Anatomy» over 22 millioner seerer hver uke. I forrige sesong satte TV-serien også seerrekord på TV 2. I snitt fulgte 625.000 nordmenn karrieren og kjærlighetslivet til turnuslegene på Seattle Grace Hospital. TV-serien sikret seg en markedsandel på 37,3%. Den mest sette episoden i Norge trakk i september i fjor hele 737.000 seere og sikret TV 2 en markedsandel 43,3%.

TV-guiden:Hva skjer på TV i kveld?

Det er nettopp utfordringen ved finne balansen mellom jobb og privatliv som fascinerer nordmenn, kommer det fram av analysen - som baserer seg på sesong tre av serien.

Lesernes perspektiv:Hva mener du? Hvorfor tror DU serien er så populær? Kom med dine synspunkter i bunnen av artikkelen.

Underordnet

Analysen hevder at TV-seerne i likhet med skikkelsene i serien, føler at prestasjonene er det som definerer hvem de er. Forholdet til medmennesker står lenger ned på prioriteringslisten.

- Samtidig vil vi gjerne lykkes i våre forhold, slik legene i serien også streber etter, sier Thu Kro - som tidligere jobbet som høgskolelektor.

Analysen nevner spesielt rollefigurene Cristina (spilt av Sandra Oh) og Richard (spilt av Jeremy Pickens Jr.). Cristina vil gifte seg med kollegaen Preston, men bryllupsplanene må hele tiden vente fordi jobben kommer i første rekke. «Jeg er ikke en brud, jeg er en kirurg», begrunner Cristina sin prioritering.

Richard, sjefen på kirurgisk avdeling, valgte også bort kona til fordel for jobben og forsvarte det med hvor viktig hans karriere er ved at han er med på å redde liv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV