Hovedinnhold

«Fornemmelse for mord» felt i PFU

TVNorges serie «Fornemmelse for mord» gikk for langt i programmet som omhandlet en ung kvinne som ble kjørt ned og drept av en bilist.

Denne saken handler om:

DØMT I PFU: TVNorges serie «Fornemmelse for mord» er dømt i PFU. Her er programleder Per Asle Rustad. Foto: TVNORGE
DØMT I PFU: TVNorges serie «Fornemmelse for mord» er dømt i PFU. Her er programleder Per Asle Rustad. Foto: TVNORGE
Kanalen utviste dårlig presseskikk, fastslår Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Under det direktesendte programmet ble det vist opptak med to såkalte klarsynte, der den ene "så" gjerningspersonens bosted, at det var en kvinne og hva hun heter.

Politiet sjekket den utpekte kvinnen ut av saken kort etter at programmet var sendt. Men da var skaden allerede skjedd, sett fra kvinnens side. Og PFU gir kvinnen medhold etter at hun klaget over at hun ble indirekte identifisert, at navnet hennes ble gitt politiet, og den store belastningen hun dermed ble påført.

PFU fastslår kort og godt at "TVNorge i denne sendingen har gått uakseptabelt langt":

- Etter utvalgets mening måtte redaksjonen forstå hvilken alvorlig belastning man påførte klageren, sett i lys av det ikke forelå noen form for fakta som pekte i retning av skyld. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.1, om å legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon, heter det i uttalelsen.

Programlederen får også krass kritikk for at han i sendingen brukte "en rekke konstaterende formuleringer", som forsterket og sementerte inntrykket av at kvinnen den klarsynte "så", virkelig var den skyldige. Han gikk dermed lenger enn det var dekning for.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV