Hovedinnhold

Henki Kolstad er død

(VG Nett) Skuespilleren Henki Kolstad døde i dag, 93 år gammel.
LEGENDE: Henki Kolstad fotografert hjemme i 2003. Arkivfoto: VG
LEGENDE: Henki Kolstad fotografert hjemme i 2003. Arkivfoto: VG

Johan Henrik Ludvig Kolstad jobbet som skuespiller og regissør, og gjorde stor suksess blant annet i rollen som skomakeren Jens Petrus Andersen i TV-serien «Jul i Skomakergata» (1979). Serien er blitt vist i en årrekke og gikk siste gang i 2003.

Slik husker kollegaene Henki Kolstad - les mer her.

Les også VG Netts filmekspert om Kolstad: - Et nasjonalklenodium

Bildespesial: Se bilder fra Henki Kolstads liv

- Sovnet stille inn

- Det var ingen akutt dødsårsak, han sovnet bare stille og fredelig inn ved 9-tiden mandag morgen, opplyser Morten Kolstad til NTB.

Else og Henki Kolstad feiret sitt jernbryllup - 70 års bryllupsdag - 8. juli.

- De to har vært kjærester i 76 år og gift i 70, og det er det ikke så mange som har i dag. Vi feiret dagen på Holmsbu hvor vi har landsted, og da var han absolutt med. Det var veldig hyggelig at begge fikk med seg den feiringen, de hadde et strålende fint familieliv, forteller sønnen.

- Jeg har bare gode minner fra mitt samarbeid med Henki Kolstad, forteller Åsmund Gunnar Huser til VG Nett. Huser ga sin stemme til «Tøfflus» i «Jul i Skomakergata».

Protokoll:Send en siste hilsen til Henki Kolstad her

Les også: Slik var Henki Kolstads liv

Allsidig

Kolstad har spilt i mange populære filmer, men har også mange kjente roller fra teateroppsetninger. En av de er i «Den spanske flue», som ble satt opp på ABC Teateret i 1989. Dette stykket har gått på TV i romjulen i mange år, senest i fjor. Her spilte Kolstad rollen som Ludvig Klinke mot blant andre Kjersti Holmen og Øivind Blunck.

Han har også hatt roller i operetter og musikaler. Kolstad er blitt beskrevet som en av Norges mest allsidige skuespillere.

Han filmdebuterte i 1930, bare 14 år gammel, i filmen «Eskimo». Andre kjente filmer han har vært med i er «De dødes tjern», «Vildanden», «Kampen om tungtvannet», «Skjær i sjøen» og tre av Olsenbanden-filmene.

VG Netts lesere: - En av de største har gått bort
YouTube: Jul i skomakergata (VG Nett tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider)

Henki Kolstad har vært ansatt ved Trøndelag Teater, Det nye Teater, Edderkoppen, Centralteatret og Nationaltheatret.

Ærespris

I 1990 fikk Henki Kolstad Amandas ærespris for lang og tro tjeneste. Skuespillerlegenden er også blitt beæret med både utstilling og dokumentarfilm. Dokumentarfilmen hadde premiere i 2003 og het «Henki på film», laget av Pål Bang-Hansen og Ingerid Nordstrand. Filmen oppsummerte Kolstads 45 spillefilmroller.

- Han var etterkrigstidens storsjarmør på film. Jeg husker Henki som en rutinert, sjarmerende og flink skuespiller. Han kunne alltid alle replikkene sine utenat, sier Pål Bang-Hansen til VG Nett.

Listefeber: Hva likte du best?

Kolstads siste roller var som skurken Kongen i «Olsenbandens siste stikk» fra 1999 og en gjesterolle i TV-serien «Fox Grønland» i 2001.

Kolstad har også mottatt Filmkritikerprisen (1951), Teaterkritikerprisen (1971), og han er tildelt Storkors i Pupurnæseordenen i Kunstnerforeningen og Aamot-statuetten for sin innsats i norsk film. Han var også kommandør av St. Olavs Orden.

SKOMAKER: Henki Kolstad som skomaker Andersen i TV-serien Jul i skomakergata. Arkivfoto: VG
SKOMAKER: Henki Kolstad som skomaker Andersen i TV-serien Jul i skomakergata. Arkivfoto: VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys