Hovedinnhold

Adil i navne-strid

...men retten ga ikke medhold i at slekts- navnet var stjålet

Faren til «Dansefeber»-stjernen Adil og popartisten Deepika «Deeyah» saksøkte Sajjad Thathaal for å ha stjålet slektsnavnet han mente barnas kjendisstatus har skapt.

Denne saken handler om:

THATAAL: Dansefeber-vinner Adil Thaatal skal ifølge faren ha skapt status rundt slektsnavnet. Foto: Nils Bjåland
THATAAL: Dansefeber-vinner Adil Thaatal skal ifølge faren ha skapt status rundt slektsnavnet. Foto: Nils Bjåland

Selv vitnet kjendisdanseren Adil i en tidlig runde av navnestriden.

Nå har faren til de to norsk-pakistanske stjernene Adil og Deeyah tapt saken i Oslo tingrett. Familien får ikke ha navnet Thathaal for seg selv.

Begrunnelsen far Khalid Thathaal kom med i retten for å holde navnet for seg selv, var at det er hans barn som «har gjort det til et respektert og ærefullt navn, og at det derfor er sterkt urimelig at andre skal få nyte fruktene av dette».

-Flere tusen år gammelt

- De mente at de har skapt navnet selv, men dette er jo et flere tusen år gammelt navn, sier Sajjad Thathaal.

Etter flere års strid har retten slått fast at Sajjad får bruke slektsnavnet Thathaal, sammen med sin kone Samina og deres fem år gamle sønn.

Inntil nå er det bare Adil, Deeyah og faren som har hatt navnet Thathaal i Norge. Retten anslår likevel at det er mellom 2.000 til 4.000 personer som er bosatt her i landet som tilhører slektslinjen Thathaal.

Sajjad Thathaals advokat Anita Hessen har hentet inn omfattende dokumentasjon fra Pakistan.

- I retten la saksøkeren selv vekt på at barna har gjort navnet spesielt gjennom sin kjendisstatus. Det blir et blindspor. Denne saken dreier seg om de saksøkte har dokumentert den nødvendige tilknytningen til det rettsbeskyttede navnet Thathaal, eller ikke, sier Hessen.

Sajjad ønsker å gjøre som nordmenn flest når det gjelder videreføring av slektsnavnet.

Flere tilfeller

- Ved å bruke slektsnavnet er det lettere å tilpasse seg det norske systemet, der man jo lar etternavnet gå videre. Dette ønsket også vår familie å gjøre, sier Sajjad Thathaal. Familien hans er ikke et enestående tilfelle.

- Det er vanlig etter pakistansk navneskikk å ta familiefarens første fornavn til etternavn. Men det er blitt flere i Pakistan som velger å bruke slektsnavnet, og la dette gå i arv, sier forsker Inger Lise Lien.

Adils far er skuffet over resultatet fra tingretten.

- Min klient har ikke lest dommen selv ennå, men han er ikke fornøyd med rettens beslutning. Vi skal se nærmere på noen punkter i dommen, og vurdere en anke ut ifra det, sier Khalid Thathaals advokat Halvor Frihagen.

Det omfattende søksmålet gikk for retten over flere dager. Saken var særlig komplisert fordi det var første gangen en norsk domstol tar stilling til en strid om et utenlandsk navn.

VG lyktes ikke å komme i kontakt med Adil Thathaal i går.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys