Hovedinnhold

Mette-Marit skal opereres i nakken

Legges inn på Rikshospitalet allerede denne uken

HAR PROLAPS I NAKKEN: Kronprinsesse Mette-Marit ble sykmeldt tidlig i oktober. Foto: Gisle Oddstad
HAR PROLAPS I NAKKEN: Kronprinsesse Mette-Marit ble sykmeldt tidlig i oktober. Foto: Gisle Oddstad
Kronprinsesse Mette-Marit har sterke smerter og skal gjennomgå et inngrep i nakken i løpet av kort tid.

Denne saken handler om:


Operasjonen innebærer fjerning av nakkeprolaps og avlastning av nervestrukturer, skriver kongehuset i en pressemelding.

Legene har anbefalt at inngrepet skjer så fort som mulig, og hun vil derfor bli operert allerede denne uken.

- Helt nødvendig

Kronprins Haakon avlyser sitt planlagte besøk til Atlanta i USA, opplyser Slottet.

- Vi hadde håpet i det lengste å unngå operasjon, og har derfor ventet så lenge vi kunne. Hun har så store smerter nå, at en operasjon er helt nødvendig, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Må trenes opp

SMERTEFULLT: Kronprinsessen ble sykmeldt kort tid etter at Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima var på besøk i Norge tidlig i oktober. Foto: NTB scanpix
SMERTEFULLT: Kronprinsessen ble sykmeldt kort tid etter at Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima var på besøk i Norge tidlig i oktober. Foto: NTB scanpix

Meldingen om Mette-Marits sykmelding kom tidlig i oktober. Hun ble da sykmeldt for to uker. Senere samme måned ble sykmeldingsperioden utvidet helt til jul.

Ifølge kongehuset vil operasjonen føre til at hun blir liggende på sykehuset i noen dager.

- Etter inngrepet skal Kronprinsessen ha ro, før hun starter med et opptreningsprogram. Det er for tidlig å si om det kirurgiske inngrepet vil forlenge Kronprinsessens sykefravær, melder Slottet.

Ikke uten risiko

Oslo Universitetssykehus melder på sine nettsider at operasjon av problaps i nakken gjennomføres hvis pasienten har «meget sterke smerter eller eller nedsatt kraft i en eller begge armer og annen behandling ikke har ført til bedring».

Det benyttes såkalt mikrokirurgisk teknikk, hvor man går gjennom et lite hudsnitt på halsen mens pasienten ligger i full narkose. Operasjonen varer vanligvis i en til to timer.

«Den aktuelle mellomvirvelskiven og prolapset fjernes og erstattes av et implantat eller «en propp» i stedet», opplyser sykehuset.

Risikoen for bivirkninger og komplikasjoner beskrives på denne måten:

«Ingen operasjoner er helt uten risiko. Blødninger og nerveskader kan forekomme. Ved blødning (hematomdannelse) kan det være nødvendig med reoperasjon. Sårinfeksjon kan forekomme, dette kan i de fleste tilfeller behandles med antibiotika. I tillegg representerer narkose også en liten risiko.»

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys