Hovedinnhold

Bokanmeldelse: Tone Almhjell: «The Twistrose Key»

Kreativ Tornerose-hekk

Viltvoksende, skarp og tidvis vakker fortelling av Tone Almhjell.

Denne saken handler om:

Roman
Fantasi/sci-fi for unge lesere i alle aldre.
355 sider. Kr. 149,-
Innbundet engelsk versjon fra forlaget Little, brown books for young readers (Penguin-konsernet)
Utkommer på norsk 15. november, med tittel «Vindeltorn».

«The million bucks idea» i dette prosjektet er like enkel som genial: å skrive fantasifulle, eventyrlige historier om hva som egentlig skjer med et barns elskede og elskende kjæledyr - etter døden.

FANTASY; Tone Almhjell er kommet ut på engelsk. Foto: PRIVAT
FANTASY; Tone Almhjell er kommet ut på engelsk. Foto: PRIVAT

Hovedpersonen Lindelin (11) sørger ved graven der musen Rufus hviler under rimfrost-truede klatreroser. Så åpnes en port til en annen virkelighet, der mange kjæledyr er blitt levende igjen.

De er ofte sterkere og større, midt i en farlig maktkamp. Mer kan ikke røpes av handlingen uten å ødelegge spenningen.

På kløktig vis mikser forfatteren alle suksessformler fra populærkultur og kjente mesterverk innen sjangeren «barnebøker voksne liker», uten å krysse grensene for plagiat.

Boken skaper gjenkjennelse og stemning - som om brødrene Løvehjerte drakk te med Harry Potter, Alice fra eventyrlandet flørter diskré med Frodo, mens Otto Jespersen klør rotta til Svein bak øret og trolljegerkompisene skåler i tretti tusen år gammelt ilde-brevann fra Jotunheimen.

Språket bærer preg av at forfatteren, liksom denne leseren, ikke har engelsk som morsmål. Det er kontrastfullt, både ordbok-knitrende komplisert og barnlig rettfrem.

Slik oppstår en vanskelig definerbar kvalitet: Formuleringene er uventede, for en engelskspråklig trolig forfriskende, kanskje til og med nyskapende.

Likevel gror det man på norsk kaller kaller språkblomster tett som ugress i enkelte sekvenser, det er lett å spå at man bør være tryllekunstner for å ta på seg jobben som oversetter.

Handlingsforløp, miljøskildringer, persongalleri og plot virker for overdådig og pålesset. Hele konseptet hadde hatt godt av en kraftig beskjæring.

Men for all del: Denne «Vindeltornen» kan vokse inn i mange himler.

MAY GRETHE LERUM

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok