Hovedinnhold

Siste farvel med Trond Brænne

May Britt Andersen: - Han var som en bror for oss

(VG Nett) Skuespilleren og forfatteren Trond Brænne ble bisatt i Haslum krematorium tirsdag formiddag.

Brænne døde plutselig for to og en halv uke siden, 59 år gammel. Familie og venner møtte tirsdag opp for å ta et siste farvel.

- Dette er helt uvirkelig, og det er altfor tidlig, sier Maj Britt Andersen til VG.

Se glimt fra Trond Brænnes karriere .

Sammen med Geir Holmsen samarbeidet hun i en årrekke med Trond Brænne. I bisettelsen fremførte de to «Tenk om verda var en ballong» som var den første låten de tre skrev sammen.

- Trond var en veldig morsom og varm person. Vi jobbet sammen i ti år, og han var som en bror for oss, sier Andersen.

PROTOKOLL: Send din siste hilsen til Trond BrænneHER .

Kollega Per Christian Ellefsen var også i sorg etter Trond Brænnes bortgang.

- Han var en god venn og en god kollega. Han var rett og slett god på alle måter. Han hadde overskudd til alle, og jeg kan bare beskrive han som en hjertegod person. Dette er en trist dag, sier Ellefsen som kjente Brænne i en årrekke og ofte hadde garderobe ved siden av ham.

Vemodig

Justisminister Grete Faremo er gift med skuespiller Magne Lindholm og deltok også i bisettelsen som blir ledet av Svein Tindberg.

- Det er ekstra vemodig fordi han var en så varm og fantastisk person, sier Faremo.

Lars Lillo-Stenberg er også til stede med gitaren. Det kan bli et ekstra spesielt øyeblikk for deLillos-sjefen. Samme dag som nyheten om Trond Brænnes dødsfall ble kjent, hadde nemlig deLillos premiere på «Livet er en liten dings» på Brænnes arbeidsplass, Nationaltheatret.

Hel ved

NRK-personligheten Knut Borge har kjent Trond Brænne i over ti år.

- Det var umulig ikke å være glad i ham. Han var en sjelden fyr. Trond var en nær venn, og en fantastisk sjenerøs person. Trond hadde den snilleste stemmen i Norge - det var grunnen til at han ble brukt til alt mulig hvor stemmen skulle være i fokus. Han var et tvers gjennom godt menneske, hel ved, som vi bruker å si, forteller Borge.

Trond Brænnes familie opplyste til VG etter det plutselige dødsfallet at den erfarne skuespilleren og forfatteren døde av hjerneslag som følge av at hovedpulsåren sprakk.

Brænne falt om på jobb og lå et døgn på sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Svært aktiv

Trond Brænne var svært aktiv både som skuespiller og forfatter og leste også inn flere lydbøker. Han ga også ut bøker med samboer Iben Sandemose.

Som skuespiller jobbet han ved Det Norske Teatret i 20 år fram til 1997. Fra 2001 har han vært fast ansatt ved Nationaltheatret, hvor han har spilt i alt fra «Dyrene i Hakkebakkeskogen» til «Markens Grøde» og «Figaros bryllup».
Han har også skrevet en rekke sanger, hørespill, teaterstykker og bøker for barn, heter det om Brænne på Nationaltheatrets hjemmesider.

Enestående

Teatersjefen ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, beskriver Trond Brænne som et enestående menneske og en enestående kunstner.

- Grunnen til at alle tar det så hardt er at han var et helt usedvanlig vakkert menneske, og derfor blir man lei seg på en helt spesiell måte. Det preger hele huset nå, sier Hanne Tømta til VG.

Brænne skrev blant annet fem bøker om detektivhunden Bob.
I 2001 vant han Teskjekjerringprisen for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning rettet mot barn, sammen med Maj Britt Andersen og Geir Holmsen. Han fikk også Kardemommestipendet i 1998.

Skuespilleren var åpen om at han fikk en hjertetransplantasjon i 1999, fordi han ønsket å fokusere på behovet for organer.
Selv opplevde han at hjertet sviktet etter et hjerteinfarkt, men det var altså ikke dette Trond Brænne til slutt døde av.

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys