Hovedinnhold

Seriemorder kommer hjem til Selbu

Dramaet om Belle Gunness klart for teaterscenen

SERIEMORDER: Belle Gunness (på bildet til høyre) utvandret fra Selbu til Amerika i 1881 - og ble en av verdens mest beryktede seriemordere. Her med sine barn, Lucy, Myrtle og Phillip. (Foto: LA PORTE COUNTY HISTORICAL SOCIETY MUSEUM ). Bildet til venstre viser skuespillerne i den nye oppsetningen. F.v. Ingrid Krogstadmo som Myrtle, Ingrid Selboe som Jennie, Randi Bjerge-Skøld som Belle med Mildrid Flønes på fanget som Lucy. FOTO: BENTE HAARSTAD
SERIEMORDER: Belle Gunness (på bildet til høyre) utvandret fra Selbu til Amerika i 1881 - og ble en av verdens mest beryktede seriemordere. Her med sine barn, Lucy, Myrtle og Phillip. (Foto: LA PORTE COUNTY HISTORICAL SOCIETY MUSEUM ). Bildet til venstre viser skuespillerne i den nye oppsetningen. F.v. Ingrid Krogstadmo som Myrtle, Ingrid Selboe som Jennie, Randi Bjerge-Skøld som Belle med Mildrid Flønes på fanget som Lucy. FOTO: BENTE HAARSTAD
Folk i Selbu har skammet seg over seriemorderen Belle Gunness i alle år. Derfor er ikke alle i bygda glade for det premiereklare musikkteateret «Alias Belle Gunness».

Denne saken handler om:

Belle Gunness

Født Brynhild Paulsdatter Størset 11. november 1859, i Innbygda i Selbu. Antatt død i 1908 i La Porte, Indiana, USA.

Utvandret til Amerika i 1881 etter et par år som tjenestejente i Stjørdal.

Bosatte seg først i Chicago, der hun i 1900 drepte sin første ektemann.

Åtte år senere ble hun verdenskjent for å ha drept to ektemenn, flere barn og et ukjent antall friere.

Belle innkasserte store pengesummer, fra frierne og fra forsikringsoppgjør. Etter at hun angivelig døde var det merkelig lite penger på bankkontoen hennes.

Det er ikke kjent hvor mange hun tok livet av, antageligvis mellom 30 og 40, de fleste beilere.

Natt til 28. april 1908 brant Belles gård i USA ned til grunnen. I kjelleren fant man tre forkullede barnelik og et hodeløst kvinnelik. Det ble et stort stridstema om kvinnen var Belle, angivelig var liket for kortvokst.


Av BENTE HAARSTAD

Når stykket har premiere i Selbu 19. mars, er det første gang bygda vedkjenner seg slektskapet.

- Enkelte i Selbu hadde helst sett at denne historien har fått ligge, ja. Særlig den eldre garde mener at Belle Gunness ikke fortjener noen oppmerksomhet. Men vi er jo ikke ute etter å dyrke personligheten Belle. Hun var alt for ond til det, sier Hans Ivar Aftret, som spiller frier.

Annonserte etter ofre

Frierne til den virkelige Belle Gunness, eller Brynhild Paulsdatter Størset som hun het før hun utvandret til Amerika i 1881, ble fort ekspedert.

Etter å ha tatt livet av et par ektemenn og innkassert livsforsikring, begynte hun å avertere etter norskamerikanere i skandinaviske aviser.

Datidens kontaktannonser var meget effektive. Ingen vet hvor mange menn som lot seg lokke, men det antas at Belle Gunness tok livet av minst 30-40 personer. Deriblant også sin egen pleiedatter, og tre barn som ble funnet døde i ruinene da gården til Belle brant i 1908.

De fleste av drapsofrene til Belle Gunness ble tatt av dage på gården hennes i La Porte, ikke langt fra Chicago.

Bymuseet i La Porte har laget både en egen utstilling og en dokumentarfilm om Belle, og ansvarlig for samlingen har vært på studietur til Selbu.

LES OGSÅ:  Bestialske Belle 

LES OGSÅ:  Synger om norsk seriemorder 

Ingen spor

I Selbu derimot er det så godt som ingen spor etter Belle Gunness. Bortsett fra en bitte liten avdeling ved den nye private utvandrerutstillingen på Granby Gård.

Inger Granby drev i mange år kollektiv for rusmisbrukere i Selbu, i starten var ikke det bare populært heller. Nå har hun ryddet plass for teateroppsetningen om Belle Gunness på låven, og forestillingen vil vise om Selbu er klar for Belle.

Unge aktører fra bygdas kulturskole synes i hvert fall temaet er helt greit.

- Det er jo en grusom historie, ikke minst fordi det virkelig har skjedd. Men det er artig og spennende å delta, noe helt annet enn skoleteater, sier 14-åringene Ingrid Selboe og Anna Elena Uglem. De veksler på å spille rollen som Jennie, Belles pleiedatter som ble tatt av dage 16 år gammel.

Belle Gunness er en del av utvandrerhistorien. Hun vokste opp på en husmannsplass med ei ku og seks sauer, altfor lite for datidens store familier. Derfor ble hun en av de minst 2300 selbyggene som reiste til Amerika i årene 1857-1900.

- Historien om Belle Gunness var tabubelagt da jeg vokste opp, men det er uriktig å ikke ta med det som er ubehagelig i vår historie. Og uansett hvor mye vi selbyggere prøver å snu ryggen til Belle, så blir hun ikke glemt av omverdenen, sier Inger Granby, som sammen med mannen Åge Sandvold har gjort om låven til kulturarena og museum.

Forestillingen om Belle Gunness ble opprinnelig laget som en konsertoppsetning av Anne Lorentzen med urpremiere i Oslo i 2009. Operasanger og instruktør Marit Selfjord har omarbeidet stykket til musikkteater. Hvor det kun vil dryppe bare noen dråper blod, men hvor lydkulissene vil avsløre hva som skjer når monsteret herjer.

Kviet seg for rollen

- Jeg spilte hovedrollen i «Anne Franks dagbok» i unge år, men jeg tviler på at det finnes mer fryktelig materiale enn det vi holder på med nå. Jeg mistet nesten matlysten mens jeg gjorde research på Belle. Hun satt på skulderen min og var ekkelt til stede. Likevel vil ikke dette bli en tung opplevelse. Belle var sammensatt, et menneske som neppe var født ond, og vi vil overraske, ikke skremme, sier operasanger Randi Bjerge-Skøld som spiller hovedrollen som Belle.

I kriminallitteraturen figurerer Belle Gunness som en av de kaldblodigste og uhyggeligste blant seriemorderne. Enkelte mener hun overlevde brannen og flyktet til Canada, hvor hun tilbrakte resten av livet som en annen.

I 2008 ble det tatt DNA-prøver av beinrestene, men resultatet var for dårlig til å kunne fastslå om kvinnen som døde i brannen i 1908 virkelig var Belle Gunness.

Stadig aktuell historie

Artisten og komponisten Anne Lorentzen  er invitert til å sette opp en kortversjon av «Alias Belle Gunness» ved The Theatre Unbound i Minneapolis 9. april i år.

Under besøket arrangeres det også et seminar om kvinnelige seriemordere gjennom historien. Musikkvideoen «The smile of an angel» er tatt ut til den 65. Nordnorske Kunstutstillingen, som skal turnere Nord-Norge i hele 2011.

Kortfilmen er et samarbeid mellom Anne Lorentzen og performancebandet The Hungry Hearts, og regissert av Tonje Gjevjon. Utgangspunktet er felles interesse for Belle Gunness. «The smile of an angel» er en av 11 morderballader hentet fra Lorentzens konsertforestilling og albumet «Alias Belle» (2009).

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FÅ UNDERHOLDNINGSNYHETER PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys