Hovedinnhold

Kunstelev: - Dette er mordet på Odd Nerdrum

- Men Nerdrum og hans støttespillere angriper saken feil, mener økonom Elin Ørjasæter

SAMMENLIGNER: Kunstelev Helene Knoop trekker fram Odd Nerdrums berømte maleri «Mordet på Andreas Baader», og mener dommen for skattesvik er mordet på Nerdrum. Foto: Fotomontasje (Jan Petter Lynau / VG, Odd Nerdrum)
SAMMENLIGNER: Kunstelev Helene Knoop trekker fram Odd Nerdrums berømte maleri «Mordet på Andreas Baader», og mener dommen for skattesvik er mordet på Nerdrum. Foto: Fotomontasje (Jan Petter Lynau / VG, Odd Nerdrum)
(VG Nett) Både nye og gamle kunstelever fortviler over dommen mot Odd Nerdrum, og reagerer med sjokk og vantro på fengselsstraffen.


Tidligere denne uken hadde en rekke av Odd Nerdrums kunstelever en sympatiutstilling for sin læremester, i forkant av rettssaken mot Nerdrum.

Nå reagerer de med fortvilelse på dommen, forteller elev Helene Knoop.

FORTVILET: Helene Knoop er elev av Odd Nerdrum, og mener dommen mot han er en katastrofe. Foto: Terje Visnes / VG
FORTVILET: Helene Knoop er elev av Odd Nerdrum, og mener dommen mot han er en katastrofe. Foto: Terje Visnes / VG

- Dette er en forferdelig katastrofe. Jeg sammenligner det med hans berømte maleri «Mordet på Andreas Baader» - dette er mordet på Nerdrum. Dette er noe vi går og kjenner på alle sammen, sier hun til VG Nett.

- Forhåndsdømt

Tidligere i dag ble det kjent at Odd Nerdrum ble dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattevik. Det kom som et slag i ansiktet på Helene Knoop og hennes medelever.

- Jeg har gått med klump i magen hele uken, men så har jeg tenkt at «dette kan de ikke gjøre». Få andre land ville puttet et åndsmenneske som Odd Nerdrum i fengsel. Det føles uvirkelig, sier Knoop.

Selv karakteriserer hun kunstneren som et varmt menneske, som ga mye av seg selv til sine elever.

- Dessuten føles det som om dommen var felt før rettsaken startet. De hadde gjort seg opp en mening på forhånd. Dette er helt grusomt, sier hun.

- Påfulg-jakt

Helene Knoop får støtte av en av Nerdrums eldre elever, Per Trygve Lundgren, som også har vært vitne i saken.

- Jeg sammenligner Nerdrum med en påfugl - man kan ikke sette han i et hønsebur. Kunstnere er ikke profesjonelle pengeflyttere, men åndsmennesker. Og i et sivilisert samfunn jakter man ikke på påfugler, sier Lundgren til VG Nett.

Han understreker at han mener at også kunstnere må ha selvangivelsen i orden, men at han føler Nerdrum ikke har blitt hørt under rettssaken.

- Han har møtt en vrangvilje når han har prøvd å forklare de økonomiske bevegelsene. Han har blitt ignorert, mener Lundgren.

Verken advokaten Tor Erling Staff eller Lundgren har snakket med Odd nerdrum ennå, men Lundgren har snakket med kunstneres kone, Turid Spildo.

- Hun sier at han tar dette sindig. Han skal anke, så det er ingen vits i å grave seg ned ennå, sier Lundgren.

- Handler om noe annet

SKEPTISK: Økonom Elin Ørjasæther er ikke imponert over Odd Nerdrums forsvar i retten. Foto: Krister Sørbø / VG
SKEPTISK: Økonom Elin Ørjasæther er ikke imponert over Odd Nerdrums forsvar i retten. Foto: Krister Sørbø / VG

Økonom Elin Ørjasæter er kommentator i E24, og kjent fra tv-programmet «Luksusfellen». Hun mener Odd Nerdrum og hans støttespillere behandler saken som om den handler om hvorvidt genier skal betale skatt eller ikke.

- Odd Nerdrum skjønner ikke tall, påstår han. Men i motsetning til kunstnere flest har han råd til et helt kobbel av regnskapsførere, skriver hun i sinn kommentar i E24.

Hun har liten forståelse for at påfugl-sammenligningen til Lundgren.

- Et sivilisert samfunn hverken jakter på eller dreper sine påfugler, mener Lundgren. Slemme skattevesenet altså, som ikke erkjenner relevansen av Nerdrums skjønnhet, skriver hun, og fortsetter:

- Budskapet til Nerdrum, Li og Lundgren synes å være at genier bør slippe å betale skatt, rett og slett fordi de er genier.

- Grunnlaget for ny kunst

Uansett tror Per Trygve Lundgren det vil komme mye interessant kunst ut av hele hendelsen.

- Det er jeg helt sikker på. Hans kunstnerskap har i stor grad vært direkte basert på det som har skjedd i livet hans, og det blir det også nå, tror Lundgren.

Det er allerede klart at Odd Nerdrum vil anke saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys