Hovedinnhold

Showpremiere: Ouverture med smell

LATTER PÅ LATTER: Ingrid Bjørnov premierte «2012 Ouverture» med bravur i går kveld. Foto: Mette Randem
LATTER PÅ LATTER: Ingrid Bjørnov premierte «2012 Ouverture» med bravur i går kveld. Foto: Mette Randem
Ingrid Bjørnov er i sannhet et showmessig Kinderegg; like eminent som standupkomiker, musiker og tekstforfatter.

PREMIERE:
«2012 Ouverturen»
Av og med Ingrid Bjørnov
STED: Latter, Oslo
REGI: Ivar Tindberg
BAND: Javed Kurd, Rino Johannessen og Ole Petter Hansen Chylie

Eller stand up-musiker. Jeg kan iallfall ikke komme på noen som er i nærheten av å kombinere komikk og musikk på samme mesterlige måte som Ingrid Bjørnov - da må vi i så fall tilbake til salige Victor Borge.

«2012 Overturen» handler om begynnelser - om store prosjekter som man gyver optimistisk løs på, men som utsettes helt til de er glemt. Her nikket hele salen kollektivt gjenkjennende til Bjørnovs herlig selvironiske raljering over oss vanlige menneskers trang til å tro at døgnet har mer enn 24 timer.

Det handler like mye om ting vi har et nostalgisk og kjært forhold til, egentlig helt uviktige gjenstander som aldri vil bli brukt og som kun tar opp plass. Men kaste det? Aldri! Utredningene om hennes «nostalgiske lagringssyndrom» er til tider hylende morsom.

Men showet dreier seg selvfølgelig også om musikk. Ingrid Bjørnov har alltid hatt en overutviklet evne til å se akkordsammenhenger, gjerne mellom klassisk og kontemporær musikk, samtidig som hun plukker velkjente stykker fra begge genrer som publikum lett kjenner igjen. I går imponerte hun stort med «ABBA-sonate i Grieg-moll», der hun slår fast at Sverige og Norges nasjonalkomponister - Benny Andersson og Edvard Grieg - er én og samme person ...

Andre smått geniale numre er den ufullendte musikalen om Finn Schjøll og mordersneglene, samt fremvisningen av «eksemplaret slukkøret norsk ektemann». Les: en helt vanlig tørst, norsk trebarnsfar på 17. mai.

Når toppkarakteren uteblir, er det fordi Bjørnov selv går litt i ball med teksten midtveis, strever med å huske ordene og mister litt fremdrift. Men det kalles premierenerver og vil forsvinne. Se Ingrid Bjørnov i høst - for en entertainer!

STEIN ØSTBØ

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys