Hovedinnhold

Forbyr høy lyd på TV-reklame

SKRU NEEEEEED..!: Amerikanere og Canadiere har fått nok av høy lyd i reklamepauser. Også i Norge klager TV-titterne. Foto: FRODE HANSEN, VG
SKRU NEEEEEED..!: Amerikanere og Canadiere har fått nok av høy lyd i reklamepauser. Også i Norge klager TV-titterne. Foto: FRODE HANSEN, VG
Canadas kringkastingstilsyn har besluttet at fjernsynsreklamer fra nå av skal ha samme lydnivå som vanlige programmer.

Denne saken handler om:

- Canadiere vil nå kunne se på sine favorittprogrammer på fjernsyn uten å måtte skru ned volumet hver gang det er reklamepause, sier leder Jean-Pierre Blais i Canadas kringkastingstilsyn.

Det var mer enn 7000 klager fra seere om larmende reklameinnslag som til slutt fikk tilsynet til å ta tak i saken. De nye reglene er basert på en internasjonal standard fra 2009 og vil tre i kraft i oktober.

Også i USA et lignende forbud mot larmende fjernsynsreklame i vente. Der vil de nye reglene tre i kraft ved nyttår

I Norge har Medietilsynet fått klager på høy reklamelyd i en årrekke.

- Vi har fått henvendelser om dette jevnt og trutt de siste ti årene, så det er helt klart at dette opptar folk, sa Erik Langebekk i Medietilsynet til VG i 2009.

Den gang hevdet lydtekniker i TV 3, Gustav Jansen, at lyden i motsetning til det mange tror ikke er høyere under reklamepausen enn ellers.

- Lyden oppleves annerledes fordi de som produserer reklamefilmene bruker mye tid og ressurser på å etterarbeide lyden. Ved å komprimere lydbølgene, det vil si å presse dem mye tettere sammen, vil lyden få et veldig kraftig trykk hele veien, uten at det overstiger maksimumsgrensene, forklarer han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV