Hovedinnhold

Harry Hole lever fortsatt - ny bok til sommeren

MER HOLE: Jo Nesbø lover ny Hole-bok. Foto: Scanpix
MER HOLE: Jo Nesbø lover ny Hole-bok. Foto: Scanpix
Jo Nesbø bekrefter til NRK at det kommer en ny Harry Hole-bok til neste år.

Fakta om Harry-Hole-prisen

Deles ut av Harry Hole-stiftelsen, der Jo Nesbø er styreleder.

Stiftelsen ble etablert i 2008. Harry Hole-fondet består av inntekter fra Nesbøs roman «Hodejegerne», inkludert filmrettigheter, hørespill og salgsinntekter i utlandet.

Fondet er nå på 17,5 millioner kroner. Prisen går til en eller flere personer, men prisbeløpet på 500.000 kroner går til et prosjekt som kan bedre barns lese- og skriveferdigheter, særlig i den tredje verden.

Stiftelsen har fått sitt navn etter Jo Nesbøs romanfigur Harry Hole.

I 2009 vant fengselsprest Odd-Cato Kristiansen, året etter var det bibliotekar og forteller Marit Hallen som fikk prisen og i fjor gikk pengene til Aslam Ashan og Henning Holstad.

Av  CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN  og  MARI GLANS 

Da Nesbø lanserte «Gjenferd» i 2011, fryktet fansen at det var punktum for hele serien om den fiktive detektivhelten.

Men Harry Hole døde ikke, selv om det kunne virke sånn på slutten av fjorårets bok.

LES OGSÅ:  Harry Hole får kjørt seg 

På dagens «Årets ålreite dame!»-utdeling i regi av Harry Hole-stiftelsen betrodde den verdensberømte norske forfatteren til NRK  at det kommer en ny bok til neste år.

- Jeg tror kanskje dette er en god anledning til å ha litt sånn «breaking news» når det gjelder Harry, og det er at Harry er ikke død, sier Nesbø til NRK .

Han opplyser videre om at det kommer en ny roman om Hole til neste år.

HVORDAN REAGERER DU PÅ BOKNYHETEN? Diskuter i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

I juni

Forlagssjef i Aschehoug, Trygve Åslund, forteller til VG Nett at den nye boken lanseres i juni neste år.

- Tittel er ikke bestemt, men boken er så godt som ferdigskrevet, opplyser Åslund.

- Så Harry er ikke død likevel?

- Harry Hole er åpenbart i live. Kanskje, hehe. Vi må jo holde litt på spenningen, humrer Åslund.

10. bok

Den kommende boken om Harry Hole, blir den 10. i rekken. Den første boken, «Flaggermusmannen», ble lansert i 1997. Det var også Nesbøs debut som forfatter. Krimserien er utgitt i over 50 land og oversatt til mer enn 40 språk.

Om likheten

Da VG intervjuet Nesbø rundt bokslippet i fjor innrømmet han at det er store likhetstrekk mellom ham og den populære romanfiguren.

- Det er både veldig lite og veldig mye av meg i Harry Hole. Da jeg begynte å skrive, trodde jeg at han ikke hadde noe å gjøre med meg i det hele tatt, men når jeg ser tilbake på hvordan karakteren har utviklet seg, ser jeg at det er umulig å skrive så lenge og så mye om en karakter uten å bruke deg selv i den. Jeg ser at vi er mye likere enn jeg håpet og trodde vi var.
Det sies at alle forfattere i bunn og grunn skriver om seg selv, og det er mulig det er sant.

I et tidligere intervju med VG  har Nesbø nevnt at han for tiden jobber med en ny thriller uten Harry Hole.

- Han jobber jo med så mye, men så vidt oss bekjent, skal vi bare gi ut én Nesbø-bok til neste år, sier forlagssjefen og sikter til Hole-utgivelsen.

Hemmelighetsfull

Selv om nyheten om Hole-boken nå er ute, var Nesbø svært lite meddelsom når det gjaldt nyheter rundt Hollywood-filmatiseringen av Hole-thrilleren «Snømannen», som Martin Scorsese skal regissere.

Jo Nesbø reiser snart til USA og Canada for å promotere «Gjenferd» for sitt publikum over dammen.

- Det er ikke noe nytt. Ingen møter er så langt planlagt mens jeg er i USA, uttalte Nesbø til VG Nett på dagens «Ålreit dame»-prisutdeling.

Redd Barna fikk prispengene

Årets Harry Hole-pris på 500.000 kroner gikk til Margareth Hatle, som mistet sønnen sin Hans Marius «Hansi» i en tragisk bilulykke i 2008.

Siden den gang har hun viet mye tid på å sette fokus på trafikksikkerhet blant unge mennesker. For sitt arbeid fikk hun tittelen «Ålreit dame» og gleden av å gi prispengene videre til et veldedig formål som jobber mot analfabetisme.

I år var det Redd Barna Norge som fikk pengene til et prosjekt for å øke leseferdighetene blant barn og unge i Binga, Zimbabwe.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok