Hovedinnhold

Lager TV-serie om «Berserk» - pårørende truer med søksmål

TIL TVNORGE: Jarle Andhøy har gått fra NRK til TVNorge. Foto: TERJE BRINGEDAL
TIL TVNORGE: Jarle Andhøy har gått fra NRK til TVNorge. Foto: TERJE BRINGEDAL
Jarle Andhøy og TVNorge er i full gang med å lage TV-serie om «Berserk»s siste seilas. Nå har pårørende satt advokater i sving for å stoppe serien.

Denne saken handler om:

- Det handler om å bygge et ettermæle. Derfor er det viktig å gi de savnede en stemme, og vise hva de sto for, sier Jarle Andhøy.

Til våren er han klar med en TV-serie på TVNorge om «Berserk»s siste ekspedisjon.

22. februar i år forsvant seilbåten hans «Berserk» og de tre besetningsmedlemmene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32) på ekspedisjon i Antarktis. Selv var Andhøy på land på isen sammen med det femte besetningsmedlemmet Samuel Massie (18).

Fra NRK til TVNorge

Nå har Andhøy forlatt NRK, som han har samarbeidet med tidligere, og inngått et lengre samarbeid med TVNorge for å blant annet lage TV-serie om «Berserk»s siste seilas, basert på filmmateriale fra ekspedisjonen fra Nordvestpassasjen til Antarktis.

Filmmaterialet ble oppbevart i et depot på isen i Antarktis forut for forliset.

Les også: Berserk-drama kan bli TV-serie

TVNorge-sjef Harald Strømme sier at de har tatt hensyn til de pårørende så godt det lar seg gjøre.

TAR HENSYN: TVNorge-sjef Harald Strømme. FOTO: Scanpix
TAR HENSYN: TVNorge-sjef Harald Strømme. FOTO: Scanpix

- Jeg har selv snakket med representanter fra alle de pårørendes familier, som har ulike syn. Flere av de pårørende ønsker at denne historien skal fortelles. Hensynet til de omkomne veier også minst like tungt. Dette var voksne menn som tok sine valg om å være med på ekspedisjonen. Vi har sett erklæringene som de skrev under på før de dro, og vi har sett store deler av filmmaterialet. Vi mener at å vise dette er i tråd med deres egne ønsker, sier Strømme, som understreker at det kubn er den siste av ni episoder som finner sted i Antarktis.

Uenige

Signhild Elvedal Nerhus mistet sin sønn Tom Gisle Bellika i Sørishavet. Hun vurderer søksmål for å få stoppet serien.

- Vår klient stiller seg veldig kritisk til prosjektet og vi vurderer å gå til rettslige skritt for å stoppe visning av serien. For hennes del oppfattes dette som en dobbel tragedie. Hun opplever det som krenkende at serien vises når det er reisen som førte til hennes sønns død, sier hennes advokat Maria Bergran Aas til VG.

Les også: Mødre setter foten ned for Berserk-serie

HVA MENER DU? Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og si din mening 

Arne Skaanes, far til Robert Skaanes, skriver i en SMS til VG at han holder fast ved det han tidligere har sagt; at han ikke har noe imot en TV-serie da dette var meningen da sønnen mønstret på i Alaska, over ett år før forliset.

TV-serien skal dekke hele ekspedisjonen fra Nordvestpassasjen, og kun siste episode handler om forliset.

- Det er trist at ikke alle pårørende er enige. Men gutta visste hva de gikk inn i og de visste at det ville bli lagd TV. Det viktigste for meg er å fortelle deres versjon med deres egne ord. Jeg tror det blir bra for alle, også de som er i mot, å få sett serien. Det er en ærlig historie om siste reis, sier Jarle Andhøy.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med Leonard James Banks familie.

Andhøy holder fast ved at en TV-serie er etter de antatt omkomnes ønske.

- En ærlig historie

- Når vi har seilt på tur med «Berserk» har det alltid vært med kamera. Gutta visste at de skulle på TV. De har også signert en erklæring på dette. Det viktigste for meg er å fortelle deres versjon med deres egne ord. Jeg tror det blir bra for alle, også de som er i mot, å få sett serien. Det er en ærlig historie inn mot siste reis av ord som kommer fra de savnede selv.

Krever svar på hva som skjedde

Jarle Andhøy har vedtatt en bot på 25.000 kroner for brudd på meldeplikten. Nå etterlyser han handling fra myndighetene for å finne ut hva det var som faktisk gjorde at båten forsvant.

- Det er godt å få Polarinstituttet og boten ute av verden. Det som er viktig for meg å fokusere på nå er selve forliset. I ethvert havari er det som regel en havarikommisjon. Her er det tre menn som er borte og jeg synes det er underlig at ingen har stilt de opplagte spørsmålene som man vanligvis stiller ved et havari eller en ulykke, sier han.

- Det er ni måneder siden forliset, og det eneste myndighetene har funnet ut er at jeg ikke hadde forsikring. Det vesentlige er å finne ut av hva det var som skjedde forut for forliset, og det er det ingen som hittil meg bekjent har stilt spørsmål ved, sier Jarle Andhøy til VG.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV