Hovedinnhold

Klassekampen-anmelder sammenligner Eia med Breivik

Eia: Hva tror hun barna mine tenker?

REAGERER: Harald Eia slår tilbake etter å ha blitt sammenliknet med terroristen Anders Behring Breivik i en anmeldelse i Klassekampen. Foto: Roger Neumann/VG
REAGERER: Harald Eia slår tilbake etter å ha blitt sammenliknet med terroristen Anders Behring Breivik i en anmeldelse i Klassekampen. Foto: Roger Neumann/VG
(VG) Kjendiskomiker og tobarnsfar Harald Eia frykter hva ungene vil tenke om at han blir sammenlignet med terroristen Anders Behring Breivik i Klassekampen.

Denne saken handler om:

Av:Håvard Kristoffersen, Sandeep Singh og Ida Hanstad 

I en anmeldelse av boken «Pornutopia» av forfatter Knut Kolnar, som var på trykk i Klassekampen 1. oktober, sammenligner skribent Susanne Christensen komikeren med massemorderen.

«Listen over sinte menn blir stadig lengre. De vandrer rundt i romaner av Michel Houellebecq, Lars Ramslie, Lars Ove Seljestad og Abo Rasul, eller de heter Harald Eia og Anders Behring Breivik og bruker ulike metoder for å bringe sitt budskap fram i offentligheten», skriver Christensen.

Sammenligningen faller ikke i god jord hos NRK-komikeren.

- Av og til bør man kanskje tenke seg litt om. Hva tror hun barna mine tenker om at pappa blir sammenlignet med en av norgeshistoriens verste massemordere? Det er helt forferdelig å bare bli nevnt i samme setning som han, sier Eia til VG.

VGDEBATT: Bør Eia finne seg i dette? Diskuter det her! 

- Jeg har grått

Christensen kritiserer den tidligere programlederens oppførsel i det kontroversielle samfunnsprogrammet «Hjernevask», som gikk på NRK i fjor vår.

- Å påstå at det er et sinne i «Hjernevask» som gjør at jeg kan sammenlignes med ABB, er både så søkt og drøyt at jeg følte jeg måtte si fra, sier Eia.

Komikeren, som også er utdannet sosiolog, er selv berørt av terrortragedien, og forteller at han kjente noen av personene som befant seg på Utøya under angrepet.

- Jeg har i likhet med alle andre grått og vært dypt fortvilet over det som skjedde 22. juli, sier han.

Saken fortsetter under bildet...

Faksimile VG 18.10.2011
Faksimile VG 18.10.2011


I et av svarene forklarer Christensen at hennes hensikt med å sammenligne komikeren og massemorderen var å nevne «de to mest spektakulære eksemplene på kraftfulle «performances» som har hatt effekt i den norske offentligheten». Hun mener at det ikke var hennes intensjon å trekke direkte paralleller mellom de to, men hevder likevel at det er en likhet.

- Jeg må tilstå at jeg oppfatter deg og ABB som menn med armen i været i det samme klasselokalet. Dere har spørsmål om kjønn, dere har vondt og vil gjøre om på ting, skriver Christensen i et av svarene.

VG fikk kontakt med Susanne Christensen, som befinner seg i utlandet, men hun ønsket ikke å kommentere saken.

- Beklager formuleringen

Bokredaktør Karin Haugen i Klassekampen bestemte i samråd med anmelder Susanne Christensen at avsnittet, hvor Harald Eia ble sammenlignet med terroristen Anders Behring Breivik, skulle på trykk.

- Anmelderen maler opp et bilde av viktige hendelser de siste årene der menn har uttrykt sinne eller skepsis mot feministiske prosjekter. Men dette slo feil ut, og vi beklager at denne formuleringen, som kan oppfattes som et slektskap mellom Harald Eia og Anders Behring Breivik, kom på trykk. Det er viktig å sette alle sidene ved Anders Behring Breivik i en kontekst, men det er også lett å tråkke feil. Det gjorde vi denne gangen, sier hun til VG.

På Facebook skriver Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen sin mening om Eias reaksjon på sammenligningen.

«Vi har lagt oss flate og beklager, men hvis jeg var Eia ville jeg kanskje tenkt at denne VG-forsida med bilde av pappa og Anders Behring Breivik er verre enn en setning i en bokanmeldelse. Men sånn er kanskje livet», skriver han på sin Facebook-side.

LES MER I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG OG VG +

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys