Hovedinnhold

Kongeekspert til VG Nett: - Det blir ikke større

Prins William forlovet med Kate Middleton

DRØMMEBRYLLUP: Bryllupet til Charles og Diana var av det overdådige slaget. Blir Prins Williams bryllup like stort? Foto: Camera Press.
DRØMMEBRYLLUP: Bryllupet til Charles og Diana var av det overdådige slaget. Blir Prins Williams bryllup like stort? Foto: Camera Press.
(VG Nett) Trond Norén Isaksen mener ingenting kan måle seg med tronarvingbryllup i Storbritannia.

Denne saken handler om:

Fakta om huset Windsor

  • Navnet den britiske kongefamilien tok i 1917 istedenfor det tyske Sachsen-Coburg-Gotha, på grunn av anti-tyske følelser under første verdenskrig.
  • Det tidligere navnet stammet fra dronning Victorias mann, prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha.
  • Navnet skriver seg fra kongefamiliens slott Windsor Castle.
  • Droning Elizabeth har bestemt at kongehuset også i framtiden skal gå under navnet Windsor. Tradisjonelt har dynastinavn fulgt mannslinjen.
  • Hun har imidlertid bestemt at hennes ikke-konglige etterkommere skal bære navnet Mountbatten-Windsor. Mountbatten er navnet til hennes ektemann prins Philip, hertugen av Edinbourgh, tok etter sin mor. På farsiden tilhører han den tidligere greske kongeslekten, som er en gren av huset Glücksburg, samme slekt som den norske kongefamilien tilhører.

Prins William (28) og Kate Middleton (28) annonserte tirsdag sin forlovelse. Norske kongeeksperter tror bryllupet blir tatt godt imot i Storbritannia.

- Et kongelig bryllup betyr selvsagt noe spesielt for det britiske folk. Landet er inne i en periode med både økonomiske nedgangstider og politisk uro, og da er en slik begivenhet både noe å se fram til og samlende for folket, sier Se og Hørs kongeekspert Kjell Arne Totland til VG Nett.

Bakgrunn: Prins William forlovet 

Høydepunkt

Trond Norén Isaksen mener ikke noe kan måle seg med tronarvingenes brylluper.

- Tronfølgerens bryllup er alltid det største. Det er det et arvelig monarki baserer seg på. Ved siden av monarkens begravelse er dette den største seremonien av alle. Men han er ikke kronprins, han er sønnen til kronprinsen. Likevel er det høydepunktet av kongelige begivenheter, og skjer bare én gang per generasjon, sier han.

Kate Middleton sammenliknes allerede med Diana.Tror du hun kan til å bli «den nye Diana»? 

Totland tror bryllupet vil bli mindre enn Fyrst Alberts bryllup i Monaco, i hvert fall hva antall kongelige gjester angår.

- Bryllupet blir nok stort, men man skal merke seg at William ikke er kronprins slik hans far var da han giftet seg med Diana. Det betyr at bryllupet ikke vil bli like stort og fyrst Alberts bryllup i Monaco vil nok ha flere regjerende monarker og statsoverhoder blant gjestene, sier Totland.

Minnes Diana

Han understreker at bryllupet også bringer vemod til britene.

- Samtidig som dette er en gledens dag er det også med litt vemod man mottar nyheten. Forrige gang det var et stort bryllup i Storbritannia var det kronpinsesse Diana som var i hovedrollen. Nå tenker man på at det er en mor som ikke får oppleve at sønnen gifter seg, sier han.

Det har vært mye uro rundt kronprins Charles, både på grunn av historien med Diana og at han har lagt ganske sterke politiske føringer i uttalelsene sine, spesielt på 90-tallet.

Saken fortsetter under bildet ...

FORELSKET: Kate og William på et bryllup tidligere denne høst. Foto: AP.
FORELSKET: Kate og William på et bryllup tidligere denne høst. Foto: AP.


Det har også vært spekulert på om man kan hoppe over Kronprins Charles i arverekken, slik at Prins William overtar etter den sittende dronningen.

- Charles får regjere

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder har imidlertid liten tro på at Charles ikke får regjere.

- Det ligger ikke noen presedens i kongelig historie som tilsier at man hopper over en monark. Charles har ikke gjort noe galt. Han giftet seg igjen da han ble enkemann, men han har egentlig bare styrket den familiære biten med å gifte seg på nytt, sier Mustad til VG Nett.

- Hva har bryllupet å si for kongehuset?

- Det har vært mye uro i Charles' generasjon, både på grunn av brødrene og han selv. Det har også vært spekulert i en del historier rundt prins Harry. Bryllupet er et positivt signal når det kommer til å styrke det konstitusjonelle monarkiet, og det er viktig for kongehusets omdømme i en ellers vanskelig tid, svarer han.

Tar etter Diana

Han forteller at britene har et spesielt forhold til prins William, fordi han er den av sønnene som ligner mest på moren.

- William er veldig lik sin mor, og bærer med seg denne mytiske delen med Diana. Han har den stoiske roen, og folk ser noe av Diana i ham når han er ute, måten han ser folk, møter folk og bruker kroppen sin på. Det minner om Diana på sitt beste. Det tror jeg har gjort at han er en populær kar, mer populær enn broren, sier Mustad.

Totland mener timingen for bryllupet er veldig god.

- Timingen er neppe tilfeldig. Det skjer flere ting framover hvor det er ønskelig at prins William opptrer sammen med Kate som sin kone. Valget av forsommeren er nok bevisst valgt, blant annet med tanke på det forestående fyrstebryllupet i Monaco neste sommer. Det vil da være første gang det britiske paret kan opptre sammen i et utenlandsk, kongelig bryllup. I tillegg føler de nok at de har ventet lenge nok og mange par i deres nærmeste omgangskrets har giftet seg de siste årene, sier han.

Les flere saker om kjendiser og kongelige på vg.no/rampelys .

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys