Hovedinnhold

CNN-redaktør fikk sparken etter Twitter-melding

Nå setter også norske TV-sjefer foten ned

MÅTTE SLUTTE: Octavia Nasr ga uttrykk for personlige meninger på Twitter. Det falt CNN-ledelsen tungt for brystet som mente at troverdigheten hennes var så kompromittert at hun måtte slutte. Foto: AFP
MÅTTE SLUTTE: Octavia Nasr ga uttrykk for personlige meninger på Twitter. Det falt CNN-ledelsen tungt for brystet som mente at troverdigheten hennes var så kompromittert at hun måtte slutte. Foto: AFP
NEW YORK/OSLO (VG) Forrige helg ga en CNN-redaktør uttrykk for sin respekt for en avdød Hizbollah-leder på Twitter. Tre dager senere måtte hun forlate TV-kanalen.

Denne saken handler om:

Norske TV-topper har allerede skjerpet inn overfor sine medarbeidere hva de kan gi uttrykk for av personlige meninger på sosiale medier som Twitter.

- Våre medarbeidere kan ikke si annet på Twitter enn det de kan si når de er på lufta. Det betyr at man ikke kan gi uttrykk for personlige meninger. Man må være bevisst på hva man sier. Dette har vi måttet innskjerpe i det siste, sier NRKs nyhetsredaktør, Stein Bjøntegård til VG.

CNN-redaktøren Octavia Nasr har jobbet i CNN i 20 år og var nå Midtøsten-redaktør. Da det i helgen ble kjent at Hizbollah-leder Sayyed Mohammed Hussein Fadlallah var død, sendte den erfarne TV-medarbeideren ut denne twittermeldingen: «Lei for å høre om bortgangen til Fadalallah...En av Hizbollahs giganter som jeg respekterer dypt».

Skarpe reaksjoner

Ettersom meldingen spredte seg, mottok arbeidsgiveren CNN kraftige reaksjoner fordi den avdøde Hizbollah-lederen av mange blir ansett som terrorist, og etter kort tid meldte CNNs ledelse at saken var «alvorlig». Det endte med den erfarne medarbeiderens avgang onsdag, skriver medienettstedet Mediaite.

«Vi mener at hennes troverdighet i posisjonen som ansvarlig for Midt-Østen-dekningen er blitt kompromittert», heter det i den interne CNN-meldingen som medieovervåkeren har fått tilgang til

- Vi ville heller ikke tillatt denne typen meningsytringer fra en av våre medarbeidere, sier Stein Bjøntegård.

Foten ned

Også i TV 2 er regelverket nylig blitt innskjerpet.

- Vi ser helst ikke at våre medarbeidere synser om saker som er i nyhetsbildet og det blir veldig problematisk når man gjør det på eget fagfelt. Jeg har allerede krevet twitter-meldinger fjernet og enkelte av disse meldingene har vært over kanten, sier TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til VG.

I en internmelding i CNN om Octavia Nasr som Mediaite har fått tilgang til heter det at «vi mener at troverdigheten hun behøver i jobben som Midt-Østen-ansvarlig, er kompromittert».

- Vi vurderer jo denne typen meldinger fra medarbeidere fra sak til sak, men man skal gå veldig langt og trå skikkelig i baret for at man skal få sparken på grunn av en twittermelding, sier Jan Ove Årsæther.

Hva mener du? Hvor stor frihet synes du journalister skal ha til å ytre seg på Twitter og andre sosiale medier? Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og kjør debatt.

- Positivt å være personlig

Elin Ørjasæter mener lignende problemstillinger vil komme i norsk arbeidsrett.

- Det har dukket opp en del saker i mediene, men hittil har ingen ført til oppsigelser. Hvis arbeidsgiverne sier opp folk på grunn av sosiale medier, kan de risikere at den ansatte kommer til å melde sine meninger hele veien til tingsretten.

Som E24-kommentator, forfatter og tidligere hodejeger har hun et etablert navn på Twitter og er den kvinnen i Norge med flest tilhengere etter Erna Solberg.

Blandingen av offentlig og privat sfære er noe av det hun synes er positivt med Twitter, og er ikke enig i at man ikke skal skrive noe på Twitter som man ikke vil lese i aviser dagen etter.

- Jeg legger ut meldinger som jeg ikke vil lese i avisen. Jeg kan ikke ta hensyn til at noen journalister av og til vil ta utsagn ut av sin sammenheng.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV