Hovedinnhold

VG måling:

Kongehuset mister tilhengere

TRADISJON: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og kong Harald på slottsbalkongen 17. mai i fjor. Foto: NTB SCANPIX
TRADISJON: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og kong Harald på slottsbalkongen 17. mai i fjor. Foto: NTB SCANPIX
Selv om et flertall av nordmenn fortsatt vil beholde monarkiet, har kongehusets oppslutning minsket med 10 prosent på to år. Færrest tilhengere har Slottet på «hjemmebane».

Denne saken handler om:Om undersøkelsen:

InFact har gjennomført målingen blant et representativt utvalg nordmenn over 18 år. 1013 personer har deltatt i undersøkelsen som ble utført 5. mai. Feilmarginen er +/- 3%.

Det viser en ny undersøkelse Infact har utført for VG.

I 2012, da VG sist foretok samme måling, mente 74,6 prosent av de spurte at Norge fortsatt bør være monarki. Nå har pipen fått en annen låt. I dag mener «kun» 65,4 prosent av de som deltok at de vil beholde kongehuset.

- Solid støtte

Kjell Arne Totland, TV 2s kongehusekspert, beskriver likevel de nye tallene som «hyggelige». Han mener de viser at kongehuset fortsatt har solid støtte i folket.

- Jeg tror at kongehuset på en helt annen måte enn presidenter i en republikk blir en bærebjelke for vår historiske bevissthet. Monarkiet representerer en kontinuitet og noe vi alle har felles i en tid da så mye ellers i stadig økende grad er flyktig og fragmentert.

NEKTER Å FEIRE KONGEVALG: Derfor flagger han 16. mai 

Mens 19 prosent av de spurte i år synes at monarkiet bør avskaffes, var det 14,8 prosent som for to år siden mente det samme. Antallet med tvilere har økt de siste to årene. Mens bare 10,5 prosent svarte «vet ikke» på monarkispørsmålet i 2012, har «vet ikke»-tallet nå økt til 15,6 prosent.

- Når litt flere nå sier de er usikre, tror jeg det i viss grad kan tilskrives debatten den siste tiden, der både en Statsråd fra Høyre og en nestleder i FrP har stått fram som republikanere, sier Totland.

Selv er han overbevist om at de aller fleste av tvilerne ville ha sagt ja til kongehuset ved en eventuell folkeavstemning.

- Folk vet hva man har, men ikke hva man kan få i stedet.

TILHENGER: Kongehusekspert Kjell Arne Totland. Foto: FRODE HANSEN
TILHENGER: Kongehusekspert Kjell Arne Totland. Foto: FRODE HANSEN

- Reell nedgang

For to år siden lød spørsmålet «Bør Norge fremdeles være monarki?» - med svaralternativene «ja», «nei» og «vet ikke». Denne gangen har vi i tillegg spurt om kongehuset bør avskaffes?».

Ifølge Infacts fagsjef Knut Weberg kan spørsmålene da og nå sammenlignes fordi de betyr det samme.

- Hvis den lille forskjellen i spørsmålsstillingen i år skulle spille inn den ene eller andre veien, så ville det nok slått ut i motsatt retning - at folk hadde svart nei på avskaffelse, fordi det er et mer kritisk spørsmål. Den endringen vi ser i den ferske målingen, er en helt reell og signifikant nedgang fra 2012, forklarer Weberg.

Uklart alternativ

Kjetil B. Alstadheim, republikaner og kommentator i Dagens Næringsliv, og aktuell med boken «Republikken Norge», er varsom med å tolke den nye undersøkelsen som en klar nedgang.

- Det er et lavere tall enn de vi har sett tidligere, men det er ingen tvil om at kongehuset fortsatt står veldig sterkt. Det skyldes nok en kombinasjon av kongefamiliens popularitet og at alternativet er litt uklart for folk. Jeg tror at flere enn 19 prosent ville ønske seg en ny statsform hvis det ble tydeligere hva det innebar.

REPUBLIKANER: Journalist og forfatter Kjetil B. Alstadheim. Foto: NTB SCANPIX
REPUBLIKANER: Journalist og forfatter Kjetil B. Alstadheim. Foto: NTB SCANPIX

- Så du tror ikke vi er et stort skritt nærmere republikk med dette?

- Nei. Jeg tror ikke de skjelver på Slottet heller, sier en smilende Alstadheim og legger til:

- Hvis jeg skulle driste meg til å peke på noe som kan ha gitt en liten nedtur for monarkiet, er det debatten sist sommer om Mette-Marits sponsede kjoler og Haakons hippiefestival.

JA, VI ELSKER NORGE: Del dine Instagram-bilder 

I år som for to år siden er det litt flere kvinner enn menn som vil beholde kongehuset. 68,2 prosent av de spurte kvinnene vil ha monarki - mot 62,9 prosent av de spurte mennene. Denne kjønnsforskjellen er den samme som i 2012.

Flest eldre

Undersøkelsen viser også at kongehuset har flest tilhengere blant personer over 65 år. I denne aldersgruppen er det 70,8 prosent av de spurte som vil beholde monarkiet. Mens 68,7 prosent av de spurte i alderen 30-44 år vil beholde kongehuset, synker oppslutningen til 63,2 prosent i aldersgruppen 45-64 år. Blant de yngste i målingen, aldersgruppen 18-29 år, oppgir 59,1 prosent at de vil beholde monarkiet.

Lavest i Oslo

Ut fra spørreundersøkelsen kommer det også fram at kongehuset har aller flest tilhengere i Midt-Norge og desidert færrest i Oslo. Mens 77,9 prosent av de spurte i Midt-Norge vil beholde monarkiet, svarer bare drøyt halvparten, 55,2 prosent, av de spurte i hovedstaden «ja» på det samme.

Totland mener at befolkningen i hovedstaden er mye mer sammensatt enn ellers landet.

- Mitt inntrykk er at folk i Oslo alltid har vært litt «blaserte» i forhold til kongefamilien. De skal liksom ikke vise at de bryr seg. Bortsett fra på 17. mai da, mener Totland.

Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved Det Kongelige Hoff, sier at Slottet ikke ønsker å kommentere målingen.

STOR SPESIAL - ALT OM GRUNNLOVSJUBILEET 

Hvordan feirer du? Del historier og bilder 

Karsten Alnæs skriver i VG om de dramatiske hendelsene i 1814 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys