Hovedinnhold

Cola-pinnekjøtt til de unge

(VG NETT) Pinnekjøtt-entusiastene går nye veier for å få den unge generasjonen til å holde mat-tradisjonene i hevd. Det siste tiltaket er Cola-pinnekjøtt.
- Cola-pinnekjøtt er så godt at tennene mine faller ut av munnen på meg når jeg tenker på det. Jeg anbefaler det på det varmeste, sier tidligere informasjonssjef Olav Wangensteen i Vestlandske Salgslag til VG Nett.

Han forteller at ideen med å bruke Cola i tilberedningen av pinnekjøtt kom etter at mange ungdommer har gitt uttrykk for at det kan smake ull av pinnekjøtt.

- For å unngå dette, tilsatte vi Cola sammen med vann når vi vannet ut og dampet kjøttet. Dermed fjernet vi mye av den beske smaken som ungdommene reagerte på. Vi har testet dette ut på ungdomsskole-klasser, og elevene spiste pinnekjøtt som som de aldri skulle gjort annet, sier Wangensteen.

Vedlikeholder tradisjonen

Selv om dette for noen vil være synd og skam i forhold til norske mattradisjoner, mener Wangensteen dette kan være en måte å holde mat-tradisjonen levende.

- Om vi ikke gjør noe for å vedlikeholde tradisjonen vil den forsvinne. Dette kan være en inngangsbillet til å få de unge til å spise pinnekjøtt, sier Wangensteen.

Ribba vinner

Selv om vi i år vil spise hele 2000 tonn pinnekjøtt i jula, blir nok ribba vinneren i år også - hele 3500 tonn kan gå ned. Det viser prognosene fra Opplysningskontoret for Kjøtt. Dessuten vil vi sette ca 2000 tonn julepølse til livs, ca 600 tonn sylte og rundt 500 tonn juleskinke.

- Vi merker like stor etterspørsel etter pinne- og svinekjøtt som tidligere. Markedet har våknet opp samtidig med kuldegradene, sier informasjonsleder Maria Sundal ved Opplysningskontoret for Kjøtt.

57 prosent av det norske folk spiser ribbe på julaften, mens ca 30 prosent foretrekker pinnekjøtt. Hele 70 prosent av vestlendingene spiser pinnekjøtt på julekvelden.

Kalkunen kommer

Stadig flere henter inspirasjon fra andre deler av verden når de skal planlegge julens middager. Julesalget av kalkun er doblet i løpet av de siste ti årene.

- Fortsatt brukes kalkun først og fremst til romjuls- og nyttårsmiddager, men vi merker at mange foretrekker magert kjøtt på julaften også, sier daglig leder Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Slik lager du:

Cola-pinnekjøtt
Vann ut pinnekjøttet i en haldel Cola og en halvdel vann. Kom/damp pinnekjøttet i samme blanding til det er ferdig.

Øl-pinnekjøtt
Vann ut pinnekjøttet på tradisjonelt vis i vann. La kjøttet trekke/dampe seg ferdig i øl (gjerne Bayer-øl) i panna. Dette gir en unik fyldig smak på kjøttet.

Aquevit-flambert pinnekjøtt
Vann ut og damp pinnekjøttet på tradisjonelt vis i vann. Ta kjøttskyen fra dampingen over i en ny panne. Tilsett en kvart liter fløte, samt egnet krydder som for eksempel rosmarin. Stable kjøttet i en godt varm panne og tøm sausen over. Hell deretter Aquevit over og tenn på ved serveringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke