Hovedinnhold

Fant hjerne på gaten

Midt i veibanen i Ullevål Hageby i Oslo fant Kristin Grue (18) og Ruben Steinung (18) en stjålet menneskehjerne.
Tenåringene kunne ikke annet enn å måpe da de åpnet esken som lå henslengt i Nils Lauritssøns gate natt til søndag. Blant originalpapirer smekkfulle av personlige, sensitive opplysninger, befant det seg en plastboks med en hjerne!

Esken var stjålet fra Ullevål universitetssykehus. Sannsynligvis falt ikke utbyttet i smak hos tyvene, for etter å ha revet av gråpapiret og kikket i esken, etterlot de den midt i veien.

- Vi fikk jo sjokk! sier Kristin og Ruben, som sammen med to andre venner var på vei hjem fra en bursdagsfest da de oppdaget pakken.

Nysgjerrigheten tok overhånd. De bare «måtte» se hva esken inneholdt: Under en obduksjonsrapport, en dødsattest og noen journaler, skjulte det seg en plastboks. Og den inneholdt - ja, nettopp - en hjerne fiksert på formalin.

Nøkler stjålet

Det betyr at hjernen har ligget i en spesialvæske i en til to uker for å bli «fast» nok til å kunne skjæres i.

- Vi skjønte med en gang hva det var. Jeg fikk helt skrekken, sier Ruben Steinung til VG. Ungdomsgjengen så at pakken var adressert til Ullevål universitetssykehus fra patologisk avdeling ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Derfor ringte de umiddelbart Ullevål, som kort etter hentet esken med det makabre innholdet.

Konstituert informasjonsdirektør Alf Bøhler ved Ullevål bekrefter overfor VG at pakken med hjernen var stjålet fra deres sykehus.

- Etter at det forsvant noen nøkler, er det blitt stjålet en del ting herfra - blant annet noe datautstyr. Men dette må være første gang noen tar en hjerne! sier Bøhler. Forholdet er politianmeldt, og de gamle nøklene er nå ubrukelige i låsene.

Bruker bud

Heller ikke Jan Mæhlen, seksjonsoverlege og ansvarlig for obduksjonsvirksomheten ved patologisk anatomisk avdeling, har opplevd hjerner på avveie tidligere.

Det var ham pakken var adressert til.

Hvor hjernepakken ble stjålet fra, kan han imidlertid ikke si med sikkerhet. Heller ikke nøyaktig når den forsvant.

- Vi får fra andre sykehus inn et sted mellom 50 og 100 hjerner i året til undersøkelse. Mellom Aker og Ullevål brukes portørtjeneste, ellers benyttes transportbyråer. Jeg får aldri beskjed om at «nå er det en hjerne på vei i posten» - rett og slett fordi budtjenestene har fungert veldig fint, sier Mæhlen.

Hvert år foretas bortimot 500 obduksjoner på Ullevål, av disse får litt over halvparten undersøkt hjernen. I tillegg undersøkes hjerner sendt fra andre norske sykehus.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks