Hovedinnhold

Kraftmagasinene fulle

SVELGEN/BERGEN (VG) Her ser du en av årsakene til at alle strømpriser har falt denne høsten: Norske kraftmagasiner var tomme i juni - men er nå i ferd med å fylles til randen.

Denne saken handler om:

Svelgsvatnet i Nordfjord ble fotografert av VG 22. juni, og var teknisk tomt for vann. Nå er det nær fylt igjen.

Nå avlyser alle norske fagfolk faren for kraftkrise, iallfall frem til senvinteren og våren en gang.

Svelgsvatnet gir kraft til ett av fire kraftverk som driver Elkems smelteverk i Bremanger. 22. juni, da det første bildet ble tatt, var det ikke mulig å få en kilowatt kraft ut av det. I går var det 3,4 meter igjen til det rant over.

Kjempehopp

En av dem som har vært mest kritisk til kraftsituasjonen, hydrologiprofessor Ånund Killingtveit, mener nå også at situasjonen er nokså bra:

- Det har jo vært en svært gunstig utvikling utover i august og september, og i dag ser det vel ut som at faren for strømkrise er liten. Vi har fått nedbør og tilsig godt over normalt. Særlig var september fuktig, sier han.

I går offentliggjorde Statistisk sentralbyrå ukens tall for fyllingsgraden i norske kraftmagasiner. Og den har gjort et kjempehopp på hele tre prosent. Det er en økning vi vanligvis bare ser i snøsmeltingen i juni. Og professor Killingtveit varsler mer:

- Vi ser et kraftig løft i magasinfyllingen siste uke. Men så kan det flate ut igjen, mener han.

Mer robust

Han tror prisene fortsatt kan bli høye sammenlignet med et såkalt normalår, men det er liten sannsynlighet for å få en situasjon som i fjor.

- Mest sannsynlig magasinfylling går nå opp i 75 prosent i månedsskiftet oktober/november, litt over 10 prosent lavere enn normalen. Men det er 5 prosent høyere enn i fjor høst, påpeker han.

Han mener nå at kraftsituasjonen er betydelig mer robust:

- I fjor var vi heldige og fikk mildt vær og omtrent normalt med tilsig utover vinteren, og en svært tidlig vårflom. Dersom vi er litt uheldige med vinteren, er det fortsatt fullt mulig å få en utvikling ned mot fjorårets nivå, men da trolig ikke før ut på ettervinteren, sier professor i hydrologi Ånund Killingtveit.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks