Hovedinnhold

Sigøynerprinsessens bryllup granskes

(VG NETT/NTB)Da 12 år gamle Ana Maria skulle tvangsgiftes til en 15 år gammel gutt, løp hun gråtende ut av kirken.
Men hun ble overtalt til å komme tilbake til kirken, og ble i helgen giftet bort mot sin vilje.

Den rumenske regjeringen har satt i gang en undersøkelse av det "ulovlige" bryllupet.

- Lørdagens bryllup er ikke anerkjent av de rumenske myndighetene og vi har startet en undersøkelse av hvordan giftermålet mellom de to mindreårige var mulig, sa tjenestemann i regjeringen Serban Mihailescu.

Sterke reaksjoner

Barnebryllupet har vakt sterke reaksjoner både i Romania og internasjonalt. Menneskerettsorganisasjoner og representanter i EU-parlamentet har bedt myndighetene i Romania ta affære og tvangsfjerne Ana Maria fra sine foreldre.

- Rumenske myndigheter bør forhindre dette bruddet på menneskerettighetene. Ekteskapet er ulovlig fordi det er en oppfordring til sex mellom mindreårige, sier Nicoale Stefanescu-Draganesti, leder av Romanias menneskerettighetskomité, til BBC.

Bryllupet er et usedvanlig grovt brudd på barns rettigheter, skriver det britiske medlemmet av EU-parlamentet Emma Nicholson i et brev til den rumenske visestatsministeren.

Venner av Ana Maria kaller bryllupet en voldtekt, melder BBC.

Men faren til jenta, den selvutnevnte sigøynerkongen Florin Cioaba, vil ikke være med på at han har gjort noe galt.

- Som far vet jeg hva som er bra for mine barn. Det er noen lover som må respekteres. Vi sigøynere har en tradisjon for å gifte bort våre barn, sa han tirsdag på TV for å imøtegå kritikerne.

En talskvinne for familien, Dana Chendea, sier at Ana Maria snart vil bli tatt ut av skolen for å konsentrere seg om sine ekteskapelige plikte, melder AP.

- De tilbragte bryllupsnatten sammen. Det var avtalen, sier Chendea, og la til at det ikke var noen som spurte Ana Maria om hun ville gifte seg. Også hun forklarer det med tradisjon.

- Dette er en del av sigøynernes tradisjoner og viser at de fortsatt blir respektert, sier talskvinnen på telefon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks