Hovedinnhold

Knutholmen

- der fiskeværet er hotellet

Hotell-, restaurant- og opplevelsessentret Knutholmen i Kalvåg, er en av de utvalgte «kystperlene».

Denne saken handler om:


KALVÅG (VG) Kalvåg og Knutholmen er noe helt spesielt, idet fiskeværet er hotellet, eller omvendt. I Kalvåg kommer du tett innpå innbyggerne, ettersom flere av de 200 sengene er i private hus og sjøbuer rundt den vesle, koselige vågen.

Siden de fleste her ute lever av fiske, tar lokalbefolkningen gjerne hotellgjestene med ut på sjøen for å dra krabbeteiner eller torskeruser...

- Ja, vi ynder å si at hele Kalvåg er et stort, levende hotell, der alt er i gangavstand og spiskammeret ligger rett utenfor døra, sier Svein Fosse, Kalvågs og Knutholmens ustoppelige aktivum.

Trollgarn

VG fikk beviset da vi ble med vaktmester og altmuligmann Jostein Midtun og båtshunden Cash ut for å trekke trollgarn, så å si i fjæra. Opp kom 30 svære matfisk: Torsk, sei, lyr, tre steinbit, to rødspetter - til og med en kveite.

Godbitene havnet på «havets festbord» og i friluftsakvariet på kaia, der turistene kan plukke sin egen matfisk og få den tilberedt av Knutholmens kokker.

Kalvåg - omgitt av 700 holmer og skjær - er et av de best bevarte fiskeværene på Vestlandet. Rundt vågen ligger sjøhusene tett i tett. Det er i disse sjøbuene turistene overnatter. Et par av dem er bevart som de var da sildefiskerne hvilte ut her, med smale og korte senger...

Andre sjøhus er ombygd til komfortable hotellrom og -leiligheter. Ytterst på brygga er det bygd et par nye hus i sjøbustil, med rene luksusleiligheter og balkonger fra hvor du bare kan hive snøret uti!

Det meste dreier seg om hav og fiske i Kalvåg - også på Knutholmens rikholdige aktivitetsprogram som bl.a. omfatter havrafting, fyrbesøk, havfisketurer, krabberaking, klatreturer i Hornelen (Nord-Europas høyeste sjøklippe på 850 meter).

«Kvifor reise heilt til Lofoten, når Kalvåg tilbyr det samme...?» spør folk her ute.

I generasjoner har Svein Fosse (48) og familien drevet handelsvirksomhet i Kalvåg, bl.a. butikk og skipshandel med forsyning av fiskeflåten.

Serviceinnstillingen har det aldri vært noe å si på (hvor ellers opplever desperate båtturister at butikken åpnes kl. 2 om natten?).


Kurs og konferanser

De siste årene har aktiviteten på Knutholmen skutt fart for alvor, med tung satsing på kurs- og konferansemarkedet - og i dag fremstår Fosses Knutholmen som en av landets mest helstøpte og komplette reiselivsbedrifter, der alt dreier seg om innbarket kystkultur og lokale mattradisjoner - en resept som går rett i hjerterota på kystperlekonseptet.

- Det Fosse & Co. har fått til på Knutholmen, er intet mindre enn imponerende, sier reiselivssjefen i distriktet, Liv Bodil Baug.

Selv sier Svein Fosse om suksessen:

- Drift har jeg litt greie på, men salg og markedsføring kan jeg ingenting om...

Derfor gleder han seg til å bli «kystperle» og del av et større salgs- og markedsføringsapparat.

- Sommerstid er belegget godt, men i lavsesongen har vi mye å gå på. Også da er fiske- og naturaktivitetene fantastiske her ute lengst mot vest, sier Fosse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise