Hovedinnhold

Al-Qaida-trusler stoppet garasje

Ansatte hos Oslo-entreprenøren Olav Øye AS ble både sjokkerte og forbannet etter al-Qaida-truslene mot Norge. Nå bryter selskapet avtalen med en muslim i Holmenkollåsen.

Denne saken handler om:


Av hensyn til forretningsvirksomheten sin vil han ikke stå frem med navnet sitt i VG.

Al-Qaida-truslene skremte vettet av Olav Arne Øye og selskapets fem-seks ansatte. Øye (69) angrer ikke at han skrev brevet til den norske muslimen. Øye legger heller ikke skjul på at truslene førte til at de ikke ville bygge garasjegrunnmuren.

- Vi hadde en stor diskusjon på jobben etter terrortruslene mot Norge. Ingen av de ansatte vil jobbe for muslimer, sier Olav Øye til VG.

- Hvorfor ikke?

- Fordi vi er misfornøyd med at muslimer skal true landet vårt. Derfor prøvde jeg å ringe vedkommende hele dagen. Da det ikke gikk, skrev jeg brevet og kansellerte avtalen.

- Men han er født og oppvokst i Norge. Dessuten sa du først ja til befaring lørdag klokken 11.00?

- Ja, men det var før Norge ble truet. Etter å ha lest aviser og hørt på radio, var det ikke gøy å tenke på å jobbe for muslimer. Vi har gjort det noen ganger tidligere, og det blir alltid et problem med oppgjør.

- Angrer du på brevet?

- Nei, hvorfor skulle jeg det? Jeg er en pensjonist med fem-seks ansatte som gjør akkurat det jeg vil.

Arne Øye AS omsatte for drøyt 5,6 millioner kroner i 2001 og fikk et overskudd på drøyt 1,5 millioner etter skatt.

- Uprofesjonelt

Kjell Ludvigsen i Grimstad Garasjene er overrasket over brevet fra Olav Øye AS. Han lover nå å hjelpe 27-åringen med å finne andre som kan bistå med grunnmuren til garasjen.

- Dette tar vi sterk avstand fra, og vi håper at kunden tar kontakt med oss slik at vi kan hjelpe ham videre, sier Ludvigsen.

Advokatfullmektig Abid Q. Raja har aldri hørt om maken til religiøs sjikanering. Raja begynner nesten å le når VG ringer og leser opp innholdet i brevet.

- Dette må være Norges mest uprofesjonelle firma. Men det sier også noe om at det er svært mange som har lignende holdninger i Norge, men som ikke er modige nok til å si det, sier Raja.

Han er ikke i tvil om at den norsk-pakistanske 27-åringen har en svært god sak i rettsapparatet.

Sjokkert

- Dette er i strid med straffelovens paragraf 349A. Den sier i klare ordelag at man ikke kan nekte personer varer og tjenester på bakgrunn av ens trosretning, sier Raja.

Ledelsen i Byggenæringens Landsforening er også sjokkert over at et firma nekter å gjøre jobber for muslimer.

- Vi vil sjekke om firmaet er medlem hos oss. Er de medlem, vil vi vurdere eventuelle reaksjoner, sier direktør Odd N. Trender til VG.

Han tror ikke man har juridiske maktmidler til eventuelt å kaste firmaet ut av foreningen.

- Men vil dere ta kontakt med Olav Øye og gi klar beskjed om at dette er uakseptabel oppførsel?

- Vi skal bringe faktum på det rene, og så vurdere hva vi gjør. Selv om folk kan jobbe for hvem de vil, er dette helt uholdbart, sier Trender.

Han ble særdeles overrasket da VG presenterte ham for saken i går kveld.

- Dette er så spesielt at våre etiske regler ikke dekker det. Men prinsipielt vil jeg si at man ikke kan skjære folk over én kam.

Det er irrelevant om en mulig kunde er muslim eller ikke, uansett trusler mot Norge. Dette er helt urimelig. Det går bare ikke an, sier Trender.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks