Hovedinnhold

Bikkjeslagsmål om hundeloven

Hundeeiere krever ny behandling

Norsk Kennel Klub mener følelser i forbindelse med tragiske enkeltepisoder har fått altfor stor innvirkning på den nye hundeloven.


I et brev til Justisdepartementet 9. april krever kennelklubben en ny behandling av hundeloven.

- Enkeltpersoner med sterke følelser har fått veldig stort gjennomslag for synspunktene sine, noe lovforslaget bærer veldig preg av, mener Kjersti Roland, raserepresentant for amstaff (amerikansk staffordshire terrier) i Norsk Terrier Klub.

Hun sikter til fedrene Tormod Tørstad, Roger Åsheim og Kjell Rønningsbakk, som har fått barna sine drept eller skambitt av hunder.

- Liten kunnskap

De har alle engasjert seg sterkt i arbeidet med den nye hundeloven. Norsk Kennel Klub mener at fedrene har liten kunnskap om hunder.

- Jeg forstår dem veldig godt. Det er ingen tvil om at disse sakene er tragiske, og at vi trenger en sterkere lov. Men det blir feil når det rammer oss som er seriøse hundemennesker, mener hun.

Dersom loven vedtas slik den foreligger nå, vil blant annet hunderasen amstaff være forbudt fra 1. januar 2004.

Det er rundt 1000 amstaffer i Norge. VG møtte Roland og flere andre amstaff-eiere lørdag.

Blant annet mener de at flere hunderaser, for eksempel amstaff, ikke burde forbys.

- Statistikken viser at hundene våre biter svært sjelden. De skal forbys rett og slett fordi de ligner på pitbull, som har vært forbudt siden 1991, mener Roland.

Ifølge amstaff-eierne var det 17 pitbuller i Norge da forbudet trådte i kraft - i dag er det 1000.

Hun og de andre amstaff-eierne tror at forbudet vil føre til langt verre hundehold enn i dag.

- Med ytterligere forbud vil det ulovlige hundeholdet havne enda lenger under jorden, og hundene kommer ikke engang til å bli luftet. Forbudet rammer oss lovlydige, ikke de kriminelle, mener Roger Odden.

- Feilslått

Tormod Tørstad, som er en av fedrene som har jobbet mye med den nye hundeloven, mener kritikken om følelser er feilslått.

Han mener dessuten at amstaff-eierne opp gjennom årene ikke har gjort noe for å avle bort pitbull-egenskaper i rasen, og at avlen er kommet ut av kontroll.

- Det er interessant å høre hva de sier om et av medlemmene sine. Roger Åsheim er spordommer i Norsk Kennel Klub og har vært autorisert hundeoppdretter gjennom klubben i ti år, sier han.

Tørstad mener også folk må huske på at det er mange hendelser med hunder som biter, hvert eneste år, uten at det får fatale konsekvenser.

- Bare i påsken i fjor ble tre barn skambitt. Ett ble vansiret for resten av livet. Kennelklubben skal ivareta hundeeiernes interesser, ikke nødvendigvis samfunnets interesser. Vi ser ikke loven som hundefiendtlig, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks