Hovedinnhold

- Kenyanske idrettshelter angrepet med machete

Tidligere OL-deltaker skal være drept

I august ble Luke Kibet(24) hyllet i hjemlandet Kenya etter VM-gullet i maraton. Denne uken klarte han såvidt å overleve et machete-angrep på hjemstedet.
V-MESTER: Her kjemper Luke Kibet seg inn til VM-gull i sommer. Nå kjemper han for livet hjemme i Kenya. Foto: EPA
V-MESTER: Her kjemper Luke Kibet seg inn til VM-gull i sommer. Nå kjemper han for livet hjemme i Kenya. Foto: EPA

For selv ikke de kenyanske idrettsheltene slipper unna de voldsomme stridighetene i Kenya.

Ifølge nyhetsbyåret AIPS skal 120 personer ha blitt drept i kamper like ved byen Eldoret vest i Kenya. Verdensmester fra Osaka-VM i august, Luke Kibet, var en av dem som overlevde.

Les også:Kenya er på bristepunktet

OL-deltaker hugget i hjel

Så heldig var ikke tidligere OL-deltaker Lucas Sang. Han skal ha blitt hugget i hjel og siden brent. Sang representerte Kenya på 400 meter i OL i Seoul i 1988.

Både Sang og Kibet tilhørte Kalenjin-stammen. Det er stridigheter med den rivaliserende Kikuyu-stammen som har dannet bakteppet for tragedien.

Ifølge AIPS tilhører de aller fleste av Kenyas største idrettsstjerner Kalenjin-stammen, men også Kikuyu-stammen har produsert flere store utøvere.

BER TIL GUD: Moses Tanui er redd, og ber Gud om hjelp. Her er han fotografert etter seieren i Wien maraton i 2002. Foto: Reuters
BER TIL GUD: Moses Tanui er redd, og ber Gud om hjelp. Her er han fotografert etter seieren i Wien maraton i 2002. Foto: Reuters

Tidligere verdensmester på 10 000 meter, Moses Tanui, ber nå til høyere makter om hjelp.

- Situasjonen er forferdelig, de har drept Lucas Sang. Det er fryktelig, og vi ber til Gud om at politikerne blir enige, og får stoppet volden, sier Tanui til AIPS.

Les også:- Frykter folkemord i Kenya

Flere utøvere truet

Byen Eldoret ligger like ved Iten, der flere kenyanske og internasjonale løperstjerner pleier å lade opp før store mesterskap. Nå har den nederlandske ambassaden tatt på seg ansvaret for å evakuere de idrettsutøverne som fortsatt befinner seg i byen.

- Forholdene er ufattelige. 1. nyttårsdag ble vi tvunget til å gi mat til krigere som gjemmer seg i buskene. Ellers ville de bli sultne, og kom til å angripe oss på treningscampen vår, sier Pieter Langhorst, som driver treningssenteret i Iten.

Les også:Beskyldninger om valgfusk i Kenya

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett