Hovedinnhold

Barnevernet brukte håndjern

14-åring skulle til fosterhjem

STAVANGER (VG) Barnevernet fikk hjelp av fire uniformerte politimenn som ankom i to politibiler. De brøt seg inn på 14-åringens rom, satte på ham håndjern og tok ham med seg til et fosterhjem.
Guttens prosessfullmektig, advokatfullmektig Arnhild Skretting Jøsendal, karakteriserer politiets og barnevernets fremgangsmåte ved omsorgsovertagelsen i Stavanger som uvanlig grov.

- Barnevernets saksbehandler - som skal tenke på barnets beste - står ved siden av og ser på at politiet går langt over streken uten å stanse dem. Det reagerer jeg veldig sterkt på, sier Jøsendal.

Politiet ble anmeldt til Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) for sin fremgangsmåte i bydelen Hundvåg i Stavanger i fjor sommer. Barnevernet ble meldt til politiet. Begge sakene er henlagt.

Dom faller

I dag faller dom i Stavanger byrett som vil avgjøre om den nå 15 år gamle guttens foreldre igjen skal få omsorgen for ham. Gutten bor i dag på et ungdomshjem og har samvær med foreldrene i helger og i ferier.

Da politiet kom med barnevernet i juli i fjor, brukte politiet brekkjern for å komme seg inn på guttens soverom.

- Det var helt forferdelig. Noe som for alltid vil stå i hodet mitt, sier han til VG. Han erkjenner at han var sint da politiet kom og at han kan ha virket truende.

- Men jeg var ikke voldelig, kun verbal. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det . . . De heiste meg opp, slapp meg i bakken og tvang armene på ryggen mens de tok på meg håndjern, forteller han.

Advokatfullmektig Jøsendal mener barnevernet har prioritert prestisje foran barnets beste i denne saken.

- De som mente de kunne gi gutten bedre omsorg, brukte vold og tvang. Saken kom ut av kontroll fordi barnevernet ikke ville diskutere alternative løsninger, mener hun.

Seksjonsleder ved ordensavdelingen ved Stavanger politidistrikt, Bengt Rode, sier politiet aldri setter håndjern på noen uten at det er god grunn for det.

- Vi er lovpålagt å assistere når barnevernet ber om det. Men vi prøver alltid å løse sakene på mildest mulig måte. Barna og familien må stå i sentrum, understreker Rode.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks