Hovedinnhold

Forfatter ville skape fred med Muhammed-tegninger

I STRID: Den danske forfatteren forfatter Kåre Bluitgen har fått mye pepper og skapt storpolitiske bølger etter at han ga ut sin siste barnebok, Koranen og profeten Muhammeds liv. Foto: Scanpix
I STRID: Den danske forfatteren forfatter Kåre Bluitgen har fått mye pepper og skapt storpolitiske bølger etter at han ga ut sin siste barnebok, Koranen og profeten Muhammeds liv. Foto: Scanpix
(VG Nett) Jeg ville bare skape forståelse for en ny religion og kultur, sier forfatter Kåre Bluitgen (46), som nå tjener gode penger på barneboken sin.

Denne saken handler om:


For første gang siden opptøyene rundt Muhammed-karrikaturene snakker barnebokforfatteren ut.

Ideen om å lage en barnebok om profeten Muhammed som skulle skape mer forståelse mellom dansker og muslimske immigranter i Danmark har satt store deler av Midtøsten i flammer:

Skandinaviske ambassader har blitt satt fyr på, norske soldater i Afghanistan er angrepet og hjelpearbeidere flykter hjemover.

VG TV: Angrepet på soldatene i Afghanistan

- Det er forferdelig å se. Jeg prøvde å skape forståelse for en ny religion og kultur, og alt ender opp med at skandinaviske ambassader blir satt fyr på, sier Bluitgen til nyhetsbyrået AP.

Barneboken ble utgitt for to uker siden uten noen opptøyer.

I BRANN: Folkemengden i Maymana er opprørt over tegningene av Muhammed og angriper de norske styrkene med stein, granater og brannbomber. Foto: Reuters
I BRANN: Folkemengden i Maymana er opprørt over tegningene av Muhammed og angriper de norske styrkene med stein, granater og brannbomber. Foto: ReutersTar ikke ansvar

Det var Bluitgens problem med å finne en illustratør som utløste det voldsomme sinne mot Danmark i muslimske land.

- I fire måneder har jeg tenkt at dette bare må stoppe. Men det har bare blitt verre, sier Bluitgen.

I flere dager nå har sinnet overfor karikaturtegningene spredt seg i muslimske land. Mange har fått skylden for sinnet: karikaturtegnerne, Jyllandsposten og her i Norge har Stoltenberg antydet at Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk har skylden. Bluitgen presiserer at han absolutt ikke føler seg ansvarlig for det som nå skjer.

STORE DEMONSTRASJONER: Rundt 400 demonstranter ramponerte den danske ambassaden i Irans hovedstad Teheran. Foto: epa
STORE DEMONSTRASJONER: Rundt 400 demonstranter ramponerte den danske ambassaden i Irans hovedstad Teheran. Foto: epa- Jeg har bare brukt islamske kilder. Dette har gått fullstendig ut av kontroll.

VG TV: Angrepet på ambassaden i Iran

God butikk

I frykt for mulige represalier var det ingen som ville tegne Muhammed til barneboken «Koranen og profeten Muhammeds liv». Men Bluitgen ga seg ikke: Han ville, i god europeisk barnebokånd ha tegninger til historien sin. Til slutt fikk han en tegner til å tegne profeten mot å få være anonym.

SE SOLDATENES EGNE BILDER FRA AFGHANISTAN

Danske medier fikk vite om 46-åringens problem, og Jyllands-Posten bestemte seg for å inviterte flere illustratører til å sende inn tegninger av profeten. Dermed skjøt konflikten fart. For Bluitgen betyr det god butikk. Boken har enorm etterspørsel, og forlaget har måttet trykke flere bøker.

STERKE PROTESTER: Demonstranter brenner den danske flagget på Hebron under protester mot Muhammed-tegningene i går. Foto: EPA
STERKE PROTESTER: Demonstranter brenner den danske flagget på Hebron under protester mot Muhammed-tegningene i går. Foto: EPA- Det er helt klart mer nysgjerrighet rundt denne boken enn hva som er vanlig for barnebøker, sier Nanna Gyldenkjærne i Høst & Søn forlag.

- Det er trist å tjene penger på denne måten, er Bluitgens kommentar.

Boken som stod i hyllene 24. januar har mottatt blandete kritikker. Flere imamer kaller den ubrukelig, men tegningene er ikke kritisert.

- Vi liker ikke illustrasjonene av profeten. Men det er en grunn for å gjøre det når han faktisk skriver en historie, sier imam Abdul Wahid Pedersen.

SINTE DEMONSTRANTER: Demonstrasjonene utenfor Danmarks ambassade i Teheran fortsatte tirsdag. Foto: EPA
SINTE DEMONSTRANTER: Demonstrasjonene utenfor Danmarks ambassade i Teheran fortsatte tirsdag. Foto: EPA

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks