Hovedinnhold

Slakter Jens og Jonas

10 kulturtopper med kraftig angrep på Regjeringen

I HARNISK: Den danske ambassaden i Teheran ble angrepet med bl.a. brannbomber i går. Politiet greidde ikke å holde demonstrantene unna. Foto: AP
I HARNISK: Den danske ambassaden i Teheran ble angrepet med bl.a. brannbomber i går. Politiet greidde ikke å holde demonstrantene unna. Foto: AP
OSLO/TRONDHEIM (VG) Ti av Norges mest kjente forfattere og kulturpersonligheter tar nå et kraftig oppgjør med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Av EIRIK MOSVEEN, ASLAK M. ERIKSRUD, BJØRN HAUGAN, JORUNN STØLAN og MARIANNE JOHANSEN

De slakter Norges regjering for å ha sviktet ytringsfriheten på det groveste - og for å ha lagt skyld for det muslimske opprøret mot Norge på redaktør Vebjørn K. Selbekk i Magazinet:

- Det Jens Stoltenberg sier til VG, må jeg velge å se på som en arbeidsulykke. Det er fortsatt sånn her i verden at den som begår en handling, selv har ansvaret for den. De som brenner ned en ambassade i Damaskus, har ansvaret, og ingen andre, sier forfatter Roy Jacobsen.

- Du er en personlig venn av både Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og statssekretær for utenrikssaker på SMK, Morten Wetland? Hvordan påvirker det din holdning til det som nå skjer?

- Jeg er et fritt tenkende og forsøksvis intellektuellt menneske, som godt kan være uenig med mine venner. Det vet både de og jeg, så det er ikke noe problem.

- Hva mener du burde vært gjort av Regjeringen i denne saken, hvilke gjerdestolper burde vært slått ned?

- Vi må ikke komme i den situasjon at myndigheter beklager at ytringsfriheten brukes.

Reagerer sterkt

- Men her har man tråkket feil?

- Ja. Her har man gått langt i feil retning, men det er altså blitt klarere etter hvert. Ytringsfriheten er ikke absolutt, men begrensningen er der for å beskytte svake grupper og utsatte personer mot forfølgelse. En verdensreligion som islam, eller kristendommen, er naturligvis ikke en svak gruppe, sier Roy Jacobsen.

Fjorårets mest suksessrike forfatter, Anne B. Ragde, reagerer også sterkt på at statsministeren kritiserer enkeltpersonen Vebjørn K. Selbekk.

- Det er hårreisende å gi denne redaktøren noe skyld for at ambassaden i Damaskus er satt i flammer. Dette er ikke vår nasjon verdig. Det er heller ikke vår nasjons statsminister verdig, raser den profilerte forfatteren.

Ragde mener Stoltenberg bør beklage sine egne uttalelser, i stedet for å beklage at tegningene er satt på trykk av en norsk avis.

- Veldig mye av det som har blitt sagt både av Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg, er panikkhandlinger, panikkuttalelser. Det er fælt å si det, men de har nok dessverre blitt tatt fullstendig på senga, sier Ingvar Ambjørnsen.

- Unnfalne

- Hele den norske regjeringens forsøk på å isolere Magazinet-redaktøren er noe jeg overhodet ikke har sans for. De er unnfalne og sier nesten: Dessverre har vi ytringsfrihet her i landet. Det som har skjedd de siste dagene har ført til at ytringsfriheten er blitt redusert. Veldig mange er nå redde og frykter for å si hva de mener. Jeg mener at Magazinet-redaktøren er i sin fulle rett, sier Ambjørnsen.

Tidligere Ap-kulturminister og kultursjef i NRK Turid Birkeland er også svært kritisk til Stoltenbergs uttalelser i gårsdagens VG.

Stor uro

- Det føyer seg inn i rekken av uttalelser i denne saken som bidrar til å så tvil om ytringsfrihet som prinsipp. Det kan virke som hensynet til å skape ro blir større enn hensynet til vern om ytringsfriheten, sier tidligere Ap-kulturminister Turid Birkeland til VG.

Forfatter Knut Faldbakken ser med stor uro på uttalelsene til Jens Stoltenberg i VG.

- Vi er blitt så utrolig redde i Norge. Hensikten med massedemonstrasjonene og voldsutøvelsen vi ser ekstreme grupper ta i bruk nå, er nettopp å skremme. Men vi kan ikke la oss skremme til å fravike de verdiene vårt samfunn er tuftet på. Da er vi på ville veier, sier Faldbakken, som sitter i Spania og skriver bok.

Forfatterkollega Ingar Sletten Kolloen mener det er feil å legge ansvar på Magazinet-redaktøren.

- Jeg tror politikerne skal være meget forsiktige med å skyte på pianisten, sier han om Stoltenbergs uttalelser.

- Nå er det virkelig alvor for ytringsfriheten. Raseri er ikke vanskelig å forstå. Men det er ikke det vi står overfor. Vi som nasjon er vitne til et udisiplinert raseri, som er høyst skremmende. Likevel kan man ikke la seg presse av det, fastslår Saabye Christensen, vinner av Nordisk Råds litteraturpris.

Også forfatterne Anne Karin Elstad, Alf R. Jacobsen og Herman Willis reagerer overfor VG kraftig på Stoltenbergs uttalelser.

- Jeg hadde håpet at norske forfattere, forleggere og redaktører hadde hatt nok mot til å trykke disse tegningene. De burde stilt opp unisont og trykket dem. Det er de svake som taper hvis ytringsfriheten blir begrenset. Kvinner, jøder, homofile, det er de som risikerer å tape denne kampen hvis vi ikke står imot nå, sier Jacobsen.

- Statsministeren er ikke tilgjengelig for å kommentere saken nå, sa pressetalsmann statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen til VG sent i går kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks