Hovedinnhold

Datatilsynet vil utsette innføring av nytt pass

Datatilsynet ber om at innføringen av de nye elektroniske passene utsettes ett år, blant annet fordi spørsmålet om personvern ikke er godt nok utredet.
Georg Apenes vil ha utsettelse. Foto: Scanpix
Georg Apenes vil ha utsettelse. Foto: Scanpix


Norge skal etter planen innføre det nye passet i oktober, men nå ber Datatilsynet om at innføringen utsettes. Innføringen av lignende pass er utsatt ett år i USA og i store deler av EU, melder NRK.

- Etter mitt skjønn er det helt ubegripelig at man ønsker å innføre det nye passet allerede nå, sier direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.

I tillegg til det vanlige passbildet, vil bildet i det nye passet bli digitalisert og lagt inn i en brikke i reisedokumentet. Dermed kan bildet i passet kontrolleres opp med det digitaliserte bildet i en database.

Apenes mener det foreløpig er for stor usikkerhet knyttet til hvordan opplysninger kan bli brukt.

- Hvis man ikke er klar over hva disse opplysningene blir brukt til og hvor lenge de lagres, får vi en uønsket usikkerhet knyttet til våre bevegelser og liv, sier Apenes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks