Hovedinnhold

Spill kortene riktig

Nettpokerspillere kan gå i skattefella

SPILLER FOR GØY: Trond Fosse har nettpoker som hobby, og spiller åtte-ni timer i uken. Foto: Erlend Haukeland
SPILLER FOR GØY: Trond Fosse har nettpoker som hobby, og spiller åtte-ni timer i uken. Foto: Erlend Haukeland
Poker på Internett vokser i ekspressfart. Nå skal myndighetene på skattejakt.

Denne saken handler om:Selv om det ikke er lov til å markedsføre nettpoker i Norge og spilleselskapene nektes å ha kontorer på norsk jord, strømmer folk til pokerbordene på Internett.

Så langt er anslagsvis 80000 norske spillere registrert som nettpokerspillere, og eksperter spår at dette bare er begynnelsen.

Nå varsler skattemyndighetene økt kontroll av poker og andre nettspill. Gevinster på opptil 10000 kroner pr. spill er normalt skattefrie, mens beløp over dette er skattepliktige.

VG kjenner til at det er utbredt at høye pokergevinster ikke oppgis til beskatning.

- Vi har en voksende oppmerksomhet rundt dette området, og kommer til å trappe opp kontrolltiltakene fremover, sier avdelingsdirektør Sven Rune Greni i Skattedirektoratet.

Flere metoder

Han sier at den økte kontrollen vil skje gjennom overvåking, sporing, internasjonalt samarbeid og egen kompetansebygging om nettspill.

- Vi er opptatt av å sørge for at skatt betales, og det er nok god grunn til å se nærmere på dette markedet, sier Greni.

Nettbaserte pokerspill er fullt lovlig, men tilsynsmyndighetene ser betenkeligheter ved veksten.

- Vi er bekymret på grunn av risikoen for spilleavhengighet, sier rådgiver Kjartan Møller i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Ingen vet nøyaktig hvor mye nordmenn bruker på nettspill, men Lotteritilsynet har anslått at det totalt ble brukt 2,4 norske milliarder på blant annet poker og betting hos internasjonale spilleselskaper i fjor.

POKER: På nettet får du kortenen på datamaskinen og ikke i hånden. Foto: ESPEN S. HOEN
POKER: På nettet får du kortenen på datamaskinen og ikke i hånden. Foto: ESPEN S. HOEN
Norsk Tipping tilbyr ikke nettpoker, og taper markedsandeler i spillmarkedet.

- Det er helt uaktuelt for oss å kaste oss på den galskapen som poker er blitt på nettet. For hver krone som brukes hos utenlandske bookmakere, blir det mindre til norsk kultur og idrett, sier informasjonsdirektør Peer Jacob Svenkerud i Norsk Tipping, til VG.

Bransjen irriterer seg derimot kraftig over mistenkeliggjøring av nettspill.

Internasjonalt verserer flere saker for retten mellom spillselskaper og land med spillemonopol.

- Fastfood verre

- Jeg er sikker på at fastfood er et mye større samfunnsproblem enn spill. Det betyr ikke at staten skal ha enerett på å selge hamburgere, sier Jan Svendsen i spillselskapet Nordicbet.

Markedssjef Allan Aasterud i Playit mener de utenlandske spillselskapenes vekst delvis skyldes at markedet krever et langt bedre produkt enn det Norsk Tipping tilbyr.

- I stedet for å kjempe mot de internasjonale selskapene, burde Norsk Tipping jobbe med å bli et bedre spillalternativ på nettet enn det er i dag, sier Aasterud.

- Spillemonopolet er først og fremst økonomisk fundert. Jeg irriterer meg over dobbeltmoralen hos norske myndigheter, sier Bent Svele i Ladbrokes.

Flere hundre nettsteder tilbyr pokerspill på nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill