Hovedinnhold

Åh, det er sinnssykt

...nå har du lest det ordet som ruler mest for tiden!

SANS FOR SINNSYKT: «Idol»-Jorun Stiansen. Foto: Espen Braata
SANS FOR SINNSYKT: «Idol»-Jorun Stiansen. Foto: Espen Braata
Det megakule ordet sinnssykt ruler blant nye slangord for tiden.


Det mener ungdomsspråkforskeren Ingrid Kristine Hasund ved Høgskolen i Agder. Hasund, som har tatt doktorgraden på ordet lissom, er sikker på at den hyppige bruken av ordet sinnssykt overgår selv bruken av dritgod eller dritbra i norsk dagligtale.

Hun tror den store fleksibiliteten til ordet sinnssyk gjør det spesielt brukervennlig.

- I starten var det mye brukt i Bergen. Så ble det mye tatt i bruk også i Kristiansand og Oslo. Nå har det for alvor spredt seg over hele landet, sier Hasund til VG.

Språkforskeren mener det er ordets «sinnssykt» forsterkende effekt som frister mange til å legge det på tungen.

- Det ligger en egen kraft i ordet. Og nå er det blitt veldig vanlig å bruke ord med en tradisjonelt negativ betydning som et forsterkende adverb før et positivt adjektiv. Sinnssykt er virkelig blitt et allment brukt norsk slangord, slår Hasund fast.

Trendsettere i «Idol»

Både deltagerne og dommerne i musikkprogrammet «Idol» på TV2 har de siste årene veltet seg i bruken av ordet sinnssyk eller sinnssykt som et forsterkende adverb.

Forsker Hasund mener tidligere «Idol»-dommer Jan Fredrik Karlsen ble en språklig trendsetter gjennom sin hyppige bruk av ordet sinnssyk i det populære TV-programmet.

Karlsen selv er klar over sin hyppige bruk av ordet.

- Jeg bruker ordet fordi det er et virkelig sterkt ord. Det forsterker budskapet mitt og betyr mye for meg, sier Jan Fredrik Karlsen til VG.

Sinnsyke opplevelser

Han understreker at det ikke ligger noen form for diagnostiske undertoner i ordbruken.

- Bruker du ordet for mye?

- Det kan nok gå litt inflasjon i det, ja. Men jeg prøver å beherske meg, svarer Karlsen.

Norske skihoppere, som knapt har landet etter en over 200 meters luftseilas, forteller gjerne også om en «sinnssyk» opplevelse.

Og seriøse politikere forteller omverdenen om et «sinnssykt» godt landsmøte.

Forsker og norsklektor Torild Opsahl har skrevet hovedoppgave om ordet bare. Hun forklarer den økte bruken av ordet sinnssykt med et stadig større behov blant språkbrukere for å stikke seg ut i mengden.

- Ordets opprinnelige betydning ligger nok ikke og bader i hodet på brukerne. Som lærer på en videregående skole ser jeg ofte at elevene ønsker å forsterke betydningen av det de skriver. De vil understreke budskapet med mange utropstegn. De vil skille seg ut fra mengden, erfarer Opsahl.

Hun mener at uttrykk som «helt konge», «megabra» og «dritkult» også illustrerer dette behovet for å forsterke budskap.

Direktør i Norsk språkråd, Sylfest Lomheim, mener ordet «sinnssykt» fungerer godt som språklig krydder.

- Det er så populært fordi det er et sterkt ord, på grensen til et tabuord.

Regler og kreativitet

Tidligere var jo sinnssykdom et tabuemne. Nå er det et forsterkende ord som oftest har motsatt betydning av måten ordet brukes på.

- Vil du advare mot den hyppige bruken av ordet?

- Nei, jeg mener all språklig kreativitet er bra. Språkbruk består av to ting: Regler og kreativitet.

Mange er opptatt av reglene. Jeg har inntrykk av at færre dyrker kreativiteten. Men også jeg ser at det er i ferd med å gå inflasjon i bruken av ordet sinnssykt. Det er i ferd med å bli litt slitt, konstaterer Språk-Sylfest.

Han råder nordmenn som er opptatt av å spisse sin kommunikasjon, til ikke å overdrive bruken av ord som er i ferd med å bli utslitt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks