Hovedinnhold

Det spøker for de overlevende

SPØKELSESBY: Adek (22) så to skyggelignende personer forsvinne inn en dør i Banda Aceh. Da han kom til døren var den stengt og innenfor var det tomt. Foto: AP
SPØKELSESBY: Adek (22) så to skyggelignende personer forsvinne inn en dør i Banda Aceh. Da han kom til døren var den stengt og innenfor var det tomt. Foto: AP
PHUKET (VG Nett) Overlevende som fortsatt er rystet av flodbølgekatastrofen, forteller om regelrette spøkelseshistorier som ikke gir dem ro etter flodbølgekatastrofen.


-Sjelene har ikke fått hvile fordi de ennå ikke har møtt sine familier, sier indonesiske Adek (22) til nyhetsbyrået AP. Universitetsstudenten forteller at han så to sjeler da han gikk ned for å be i moskeen ved elvebredden i Banda Aceh.

Han sier han så to skyggelignende personer gå gjennom en dør. Da han selv kom frem til døren, var den låst. Ingen var innenfor, skriver nyhetsbyrået AP som har hatt reportere til å undersøke spøkelseshistorier i Thailand, Indonesia og Sri Lanka.

I Thailand nekter enkelte taxisjåfører å kjøre i de flodbølgeherjede områdene etter mørkets frembrudd.

Urolige sjeler

Taxisjåføren Wiwat Sakadee i Pattong sier at han ikke lenger tør bevege seg nær stranden på kveldstid.

Han tror de døde er blitt urolige sjeler som ikke finner hvile, men som i stedet beveger seg gjennom gatene på kvelden.

Wiawat hevder at en annen sjåfør en kveld tok ti utenlandske passasjerer om bord i sin tuk-tuk. Da han kom frem til Kata Beach, et stykke syd for Pattong, var det bare to igjen. Sjåføren ble så redd at han løp av gårde.

TOMT: Også på dagtid er det noe spøkelsesaktig over strendene i Thailand, som ved Surin beach på Phuket der selgerne venter på kunder. Foto: AP
TOMT: Også på dagtid er det noe spøkelsesaktig over strendene i Thailand, som ved Surin beach på Phuket der selgerne venter på kunder. Foto: AP


Men en tirsdagskveld drøyt tre uker etter katastrofen er det flust med ledige tuk-tuker i det som en gang var travle Pattong. En husrekke er tilintetgjort og mennesker har fått sår som aldri gror, men livet er likevel tilbake i retning av det som her er normalt. Farger, deilig matlukt, åpne barer med endeløse tilbud, men ingen spøkelser og få turister. Verter og vertinner skriker etter kunder og oppmerksomhet.

Skrik fra havet

I landsbyen Kalmunai øst på Sri Lanka hører landsbyboerne skrik om hjelp fra havet. Det samme hevder innbyggerne i Banda Aceh at de hører fra elveløpet som går gjennom byen og som er fylt med ruinrester. Der finnes det daglig flere omkomne.

Buddhistmunker går i gatene i Pattong, samler inn penger og ber for de som ikke er funnet og som ennå ikke har funnet fred. Mange ber om at det gjennomføres ritualer for å gi de døde fred, selv om de ikke har opplevd noe som minner om noe overnaturlig. På Sri Lanka har det vært holdt katolske messer for de som ennå ikke er funnet, selv om katolikker ikke skal ha tradisjon for å tro at de dødes sjeler beveger seg rundt på jorden.

-Det er ikke unaturlig med bekymring for spøkelser i en slik situasjon, sier dr. Thaveesilp Wisanuyothin som er talsmann for mental helse i Thailands helsedepartement.

-Etter en slik sjokkerende hendelse er det naturlig å være bekymret og være på vakt hele tiden. Et løvblad som faller, kan skremme deg, sier han til nyhetsbyrået AP.

-Seremonier for å gi de døde sjeler fred kan være en sunn helbredelsesmetode som er en del av vår kultur, sier Wisanuyothin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks